Ekonomija

Da li je došao kraj globalizacije?

U maju 2022, izvršni direktor Blekroka izjavio je da je „ruska invazija na Ukrajinu okončala globalizaciju koju smo imali priliku iskusiti u posljednje tri decenije“. On nesumnjivo ima pravo. Rat u Ukrajini doveo je do vrhunca sukob koji se već neko vrijeme sprema između velikih sila.

Opširnije...

Bankarski sistem na ivici propasti

Od već loše, situacije je postala još gora na svetskom tržištu finansija. Nakon tri propale banke u SAD i jednoj u Švajcarskoj, tržište traži sledeću slabu kariku.

Jutros je Dojče Bank bio u fokusu usled pada cene akcija od 13%, a ni ostale banke nisu u boljem stanju. Ovo pokazuje da i nakon 15 godina ‚‚kreditskog stiska” ništa nije rešeno.

Opširnije...

Pad Banke Silicijumske doline pokazuje nestabilnost kapitalističke ekonomije

Jutros (13. mart prim.prev.) su bankarske akcije naglo pale – ne samo u američkim i regionalnim bankama, već i širom svijeta – nakon kolapsa regionalnih američkih banaka, SVB Financial i Signature tokom vikenda. Šta je uzrokovalo njihov kolaps i postoje li šire implikacije?

Jedna od stvari koja je izazvala kolaps Banke Silicijumske doline (SVB) je kontinuirani rast kamatnih stopa. U periodu izuzetno niskih kamatnih stopa (politika usvojena zbog suočavanja sa recesijom 2008. godine), banke su se masovno zaduživale kroz kupovinu sigurnih državnih obveznica.

Opširnije...

Parazitsko zemljoposjedništvo i marksistička teorija rente

Zajedno sa bankarima i kapitalistima, stanodavci se posebno preziru. Oni se smatraju pohlepnim špekulantima, vlasnicima koji maksimalno crpe stanarinu, koji u najranijoj prilici podižu kirije i kupe kajmak sa djela viška vrijednosti stvorene od strane radničke klase. Jasno je zašto prezir prema njima raste. Samo u Britaniji, stanarina i troškovi stanovanja čine pola – a nekad i više raspoloživog dohotka radnih ljudi, za koje je to postao nepodnošljiv teret, posebno za one koji žive u glavnom gradu.

Opširnije...