Štrajkovi

Makedonija: Štrajk u javnim tužilaštvima - borba za opstanak i dostojanstvo!

27. septembra počeo je još jedan dugi štrajk radnika u javnim tužilaštvima, koji je samo još jedan u nizu dugih štrajkova različitih sektora zaposlenih u administraciji predvođenih sindikatom UPOZ (Uprava pravosudnih organa). Osnovni zahtjev štrajka je povećanje plata za 78 odsto po zvaničnom rasporedu plata i vraćanje 35 odsto naknada koje su im uskraćene posljednjih mjeseci. Sa najnovijim povećanjem službenih plata, razlika između službeničke i radničke plate se penje do 1:6! Radnici su svoju odlučnost i nepokolebljivost pokazali najavom da tokom štrajka zaposleni neće raditi niti biti na svojim poslovima, a samo u rijetkim slučajevima obavljaće hitne i neodložne radne zadatke. Tražili su da se rebalansom budžeta predvide neophodna sredstva za podizanje plata radnicima.

Opširnije...

Val štrajkova i prosvjeda u Hrvatskoj: Zaoštravanje klasne borbe

“Štrajk uči radnike da shvate u čemu je snaga kapitalista i u čemu je snaga radnika; uči ih da ne razmišljaju samo o vlastitom kapitalistu i ne samo o svojim neposrednim kolegama, već o svim kapitalistima, cijeloj klasi kapitalista i cijeloj klasi radnika. Kada vlasnik tvornice koji je zaradio milijune mukom nekoliko generacija radnika odbije skromno povećati plaće ili čak pokuša svesti plaće na još nižu razinu i, ako radnici pruže otpor, izbaci tisuće gladnih obitelji na ulicu, radnicima postaje sasvim jasno da je kapitalistička klasa kao cjelina neprijatelj cijele radničke klase i da se radnici mogu osloniti samo na sebe i svoju jedinstvenu akciju. Često se događa da vlasnik tvornice da sve od sebe da prevari radnike, da se predstavi kao dobročinitelj i prikrije svoje iskorištavanje radnika nekim sitnim trikovima ili lažljivim obećanjima. Štrajk uvijek jednim udarcem ruši tu prijevaru pokazujući radnicima da je njihov “dobročinitelj” vuk u ovčjoj koži.”

Opširnije...

Srbija: najduži štrajk radnika Pošte

Radnici Pošte Srbije krajem oktobra ušli su ponovo u štrajk. Ovo je predstavljalo čak četvrtu pobunu radnika protiv rukovodstva i loših uslova rada od 2017. U štrajku je učestvovalo između 3.500 i 5.500 radnika od oko 14.000 zaposlenih. Ono što je očigledno iz ovih ponovljenih štrajkova jeste da se problemi radnika Pošte ne rešavaju godinama i zbog toga teraju radnike ponovo na borbu, a posebno sada kada inflacija divlja. Štrajkovi hiljade poštara prvi su primer intenziviranja klasne borbe u Srbiji.

Kapitalizam tera na borbu

Uslovi rada u Pošti dovode do zaključka da se ne može osigurati normalna plata, bez da se podlegne supereksploataciji. Zajedno sa toplim obrokom i regresom, primanja u tehnologiji se kreću između 50.000 do 54.000 dinara (400-450 evra), što sa gorućom inflacijom ne može nikako da pokrije ni osnovne troškove. Kurir koji ima 54.000 dinara platu, za 25 prekovremenih sati mesečno (znači tri prekovremena radna dana) dostigne svega 63 hiljade. Drugi deo radnika pokušava da dopuni svoja primanja sredstvima van Pošte. U oba slučaja, prekovremeni rad je osnova preživljavanja.

Radnici su u borbu ušli sa skromnim zahtevima povećanja plate od 30%, kao i povećanjem broja zaposlenih da bi se Pošta mogla obračunati sa prekomernim obimom posla. Oba su bila motivisana time da se prekine sa supereksploatacijom, jer je teško naći radnike spremne da rade za 50.000, te su dva zahteva usko povezana. Uslovi rada u Pošti su toliko loši, da rukovodstvo nije moglo da zaposli praktično nikoga da štrajkbrejkuje, a čak i ljudi koji traže posao preko Srpske napredne stranke neretko odbijaju da rade u Pošti zbog loših uslova, gde sa tako malom platom još moraju da daju 10% nazad stranci.

Pošta je profitabilna firma i ta profitabilnost se bazira na tome što rukovodstvo računa na to da će radnici svakako odraditi svoj deo posla, znajući da od njihovog rada zavisi celo društvo. Ipak, radnici su se ohrabrili opet da pokažu svoju snagu i pokrenuli su dosad najduži štrajk u Pošti koji je trajao oko mesec dana.

Opširnije...

Bilans štrajka radnika Arselor Mitala Zenica

U petak, 15. decembra, sa djelimičnim uspjehom završen je štrajk radnika zeničkog Arselor Mitala. U štrajku je učestvovalo oko 2000 radnika zaposlenih u ovoj danas multinacionalnoj kompaniji, a nekada poznatoj jugoslovenskoj željezari koja je 1987. zapošljavala 24 000 radnika. Inače, zenička željezara je Arseloru prodana 2004. godine nakon prvobitne prodaje Kuvajtskom investicionom fondu 1998. koji je željezaru dobio za jednu jednu konvertibilnu marku. Danas su radnici primorani da se bore za život, svoj opstanak, a vjerovatno je da će borba potrajati malo duže nego su se sami nadali.

Opširnije...

Hrvatska: Štrajk u pravosuđu – borba za goli život

Krajem 7. mjeseca okončan je drugi najdulji štrajk u povijesti Republike Hrvatske – sudski službenici i namještenici štrajkali su preko 50 dana. Iako sam štrajk na koncu nije bio pretjerano uspješan u poboljšanju materijalnih uvjeta radnika, bio je uspješan u pokazivanju borbene volje pravosudnih radnica i radnika, ali i sterilnosti sindikalnog vodstva. Ovaj je štrajk, kako štrajkašima, tako i ostalim radnicima koji su promatrali sa strane bio izvor vrijednih lekcija, od kojih je glavna među njima potreba demokratske radničke kontrole nad sindikatima i točne strategije borbe za radnička prava.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!