Reportaže

Velika Britanija: Revolution festival 2023 – komunisti stižu!

Ovogodišnji Revolution Festival  u Velikoj Britaniji bio je događaj kao nijedan drugi. Tisuću komunista iz cijelog svijeta okupilo se kako bi sudjelovalo na inspirativnom, povijesnom događaju, nadahnuti važnim sljedećim korakom: pokretanjem Revolucionarne Komunističke Partije. Ako ste u Velikoj Britaniji, pridružite se našim drugovima i drugaricama u ovom pothvatu!

Opširnije...

Svjetski kongres Internacionalne marksističke tendencije 2023: komunisti su stigli!

Kongres Internacionalne marksističke tendencije (IMT) 2023. označio je veliku prekretnicu u istoriji naše organizacije, usred velikih promjena u društvu. Nakon što su se od pandemije naše snage skoro udvostručile, Kongres je bio pun mladalačke borbenosti i odlučnosti. Preko 400 drugova i drugarica okupilo se iz više od 40 država, prikupilo 630.000 evra za revolucionarnu stvar i trijumfalno izjavilo: komunisti su stigli!

Opširnije...

Trpi i radi, bolje uslove ne traži – iskustvo radnice u tekstilnim firmama u BiH

Rad u tekstilnoj industriji spada u red onih privrednih djelatnosti sa čestim kršenjima radnih prava, lošim uslovima rada i supereksploatacije, tj. isplate plate ispod nivoa dovoljnog za život. Najčešće su to slučajevi o užasnim radnim uslovima i mizernim platama tekstilnih radnika u južnoj i jugoistočnoj Aziji koji  rade za bogate i poznate svjetske brendove koji su zbog profita prebacili proizvodnju iz matičnih zemalja kapitalističkog centra u siromašne zemlje gdje ne postoji sindikalno organizovanje i zaštita prava radnika.

Opširnije...

Četvrti kongres Marksističke organizacije Crveni - gradimo snage marksizma na prostoru Jugoslavije!

Prošlog vikenda, 13. i 14. maja u Novom Sadu održan je četvrti redovni kongres Marksističke organizacije Crveni. Na kongresu su prisustvovali delegati iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije kao i gosti iz Mađarske, Austrije, Italije, Bugarske i predstavnik Internacionalnog sekretarijata Internacionalne Marksisticke Tendencije.

Opširnije...

Marksisti sa svih kontinenata održali ključan sastanak

Krajem januara, internacionalno vođstvo Internacionalne marksističke tendencije (IMT) sastalo se u Italiji. Ovo je bio prvi sastanak uživo ovog vodećeg organa nakon tri godine, pošto se poslednji održao u januaru 2020, tačno u momentu kada se COVID-19 počeo širiti po svetu. Konačno, drugovi i drugarice sa svih kontinenata - 27 zemalja ukupno – sastali su se da uče i diskutuju.

Sastanak se osvrnuo na lekcije iz poslednje tri godine, kao i velike pomake napred koje je IMT napravio u ovom periodu. Drugarice i drugovi diskutovali su o turbulentnim procesima koji su oblikovali svet i koji pripremaju revolucionarne eksplozije u predstojećem periodu. Prvenstveno se diskutovalo o pripremama za nove napretke, kao i o pripremama za Svetski kongres ovog leta, koji će okupiti stotine drugova i drugarica iz celog svega.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!