Filozofija

Vještačka inteligencija: propast čovječanstva ili kapitalizma?

Nedavna dešavanja u oblasti vještačke inteligencije (AI) izazvala su mješavinu straha i entuzijazma širom svijeta. U ovom članku Daniel Morli ispituje tvrdnju da je AI 'svjesna' ili 'nadljudska', izvlači stvarni potencijal ove tehnologije i objašnjava kako smo zapravo porobljeni mašinama u kapitalizmu.

Vještačka inteligencija (AI) je bila predmet mnogih debata i nagađanja posljednjih godina, a mnogi ljudi tvrde da će uskoro postati svjesna i potencijalno čak i nadmašiti ljudsku inteligenciju. Međutim, kao komunisti, moramo pristupiti ovom pitanju iz materijalističke perspektive, ispitujući temeljne uzroke i uslove koji bi bili neophodni da bi se takav scenario dogodio.

Opširnije...

Marksizam protiv libertarijanizma

Branioci slobodnog tržišta gledaju na libertarijance kao što su Hajek i Mizes – i njihovu tvrdnju o „problemu ekonomske kalkulacije“ – kako bi napali socijalizam. Ali u stvari, marksisti su odavno odgovorili na ove reakcionarne argumente.

U burnom periodu ranog 20. vijeka, kapitalizam su potresali revolucionarni preokreti. U međuvremenu, ideje marksizma su napredovale u evropskom radničkom pokretu.

Kao odgovor, grupa intelektualaca sa sjedištem u Beču – poznata kao austrijska ekonomska škola – pokušala je da izvede teorijski napad na marksizam.

S jedne strane, osnivači ove škole pokušali su da „obore“ radnu teoriju vrijednosti, koja je ključna za Marksove teorije, izlažući umjesto nje sopstvenu „teoriju marginalne korisnosti“ vrijednosti.

S druge strane, kasniji članovi austrijske škole, uključujući zloglasne libertarijanske ličnosti kao što su Fridrih Hajek i Ludvig fon Mizes, pokušali su da „dokažu“ kako je socijalističko ekonomsko planiranje u principu nemoguće.

Opširnije...

Zašto kapitalizam spriječava razvoj nauke

Daleko od toga da podstiču naučni progres, motiv profita i kapitalističko takmičenje postali su ogromna prepreka napretku ljudskog razumijevanja prirode. Samo socijalistički plan može osloboditi nauku ovih okova.

Dijalektika – filozofija promjene koja podupire marksizam, uči da se stvari konstantno mijenjaju u svoje suprotnosti. Ono što je nekad bilo progresivno postaje reakcionarno. Kapitalizam je nekad bio faktor koji je doprinio razvoju proizvodnih snaga, a danas je postao ogroman okov tehnološkom i naučnom napretku.

Opširnije...

Marksizam protiv postmodernizma

Postmodernizam je amorfna filozofska škola mišljenja koja se istakla u poslijeratnom periodu (misli se na Drugi svjetski rat, prim. prev.) Počevši kao marginalni trend, prerastao je u jednu od dominantnih škola buržoaske filozofije, prožimajući veliki dio, ako ne i većinu današnje akademske zajednice. On utjelovljuje potpuni ćorsokak i pesimizam buržoaske filozofije usljed propadanja zastarjelog kapitalističkog društva.

Ovaj članak, prvi put objavljen u IMT-ovom teorijskom časopisu, 'U odbranu marksizma', prvi je u nizu članaka koji analiziraju različite aspekte postmodernizma iz marksističke perspektive.

Opširnije...

Religija - na braniku nepravde

Polazeći sa kritičkim mišljenjem o svijetu marksisti vrše analizu objektivne stvarnosti i traže osnovne zakonitosti iste, te putem naučnog metoda dokazuju ono što tvrde i promjenu sprovode u praksi. Cilj marksizma je razumijevanje stvarnosti, te im se bez ikakve osnove prigovara da svijet posmatraju samo iz jedne perspektive, a pogotovo na polju politike - jednopartijski sistem. Imati niz različitih mišljenja o svijetu, a da svako počiva na ideji o njemu, nije isto što i imati znanje o svijetu koje je jedno, tačno i dokazivo. Tako dolazi do opravdavanja religijske opresije i zahtijeva se na tome da ona bude dio javnog, a ne privatnog. Religija kao opresivno sredstvo nužno je vezana za buržoasku državu, pogotovo onu koja je u dubokoj materijalnoj krizi. I to nas opet vraća Marksu koji jasno dokazuje da je religija odraz društva u bijedi kao i bunt protiv te bijede. Nemoć izrabljivanih u borbi protiv izrabljivača rađa želju ka nečem boljem, a sa njom i lažnu nadu. Crkva će isto tako potapšati po leđima vladajuću klasu i uvijek joj savjetovati da bude darežljiva prema masama, ali čuvajući poredak koji je ''prirodno stanje stvari''.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!