Vesti

Internacionalna marksistička tendencija u 2023: komunisti se organiziraju!

2023. godina obilježiila je dramatičnu promjenu situacije u svijetu. Rat, izrabljivanje i društveni nemiri se pojačavaju, dok nepodnošljivu težinu globalne kapitalističke krize vladajuća klasa prebacuje na podjarmljene i potlačene. U ovom razdoblju previranja i društvenih eksplozija, komunistima je imperativ da se besramno i nepogrešivo izjasne tko smo i za što se zalažemo. Drugovi i drugarice iz Internacionalne marksističke tendencije su u usponu diljem svijeta!

Opširnije...

Hrvatska: štrajkovi u vrtićima

Diljem Hrvatske već se mjesecima odvijaju štrajkovi u dječjim vrtićima što je nezabilježen slučaj u novijoj povijesti, ali ne i iznenađenje. Pokretač ovih štrajkova, sindikat SOMK (Sindikat obrazovanja, medija i kulture), još je u prošlom desetljeću prosvjedima ukazivao na neodrživu situaciju u vrtićima.Aktualna kriza kapitalizma i inflacija ovu su situaciju dodatno pogoršali do točke ključanja i stupanja u štrajk.

Opširnije...

Štrajk radnika pravosuđa RS

Početkom aprila završio je jedan od najdužih štrajkova radnika u RS u posljednjih nekoliko godina. Administrativno-tehnički radnici u pravosuđu RS su štrajk započeli 28. februara, a zvanično je završen 01. aprila 2024. Po riječima sindikalnog vođstva štrajk nije završen, već je zamrznut, tj. stavljen je moratorijum na štrajk do daljnjeg. Nažalost nakon mjesec dana  radnici u pravosuđu ne mogu reći da su nešto dobili, osim obećanja sindikalnog rukovodstva i resornog ministarstva da će se formirati radna grupa koja će doći do rješenja oko usklađivanja plata, iako nije naveden tačan rok kad bi se taj dogovor trebao desiti.

Opširnije...

Srbija: štrajk u Juri

Nakon 19 dana, 26. juna je završio štrajk radnika „Yura Corporation“, južnokorejske fabrike kablova u Leskovcu. Štrajkački odbor u Juri je odlučio da prekine štrajk i nastavi borbu “drugim sredstvima” iako nije ispunjen nijedan zahtjev koji su radnici iznijeli.  Štrajk je započeo 07. juna i većim dijelom svog trajanja sastojao se od jednosatnih obustava rada kao znakom upozorenja za menadžment kompanije. U nekoliko navrata, dolazilo je i do potpunih obustava rada tokom radnog vremena cijele jedne smjene. Bio je ovo najduži štrajk u Srbiji u posljednjih nekoliko godina.

Opširnije...

Makedonija: Štrajk u javnim tužilaštvima - borba za opstanak i dostojanstvo!

27. septembra počeo je još jedan dugi štrajk radnika u javnim tužilaštvima, koji je samo još jedan u nizu dugih štrajkova različitih sektora zaposlenih u administraciji predvođenih sindikatom UPOZ (Uprava pravosudnih organa). Osnovni zahtjev štrajka je povećanje plata za 78 odsto po zvaničnom rasporedu plata i vraćanje 35 odsto naknada koje su im uskraćene posljednjih mjeseci. Sa najnovijim povećanjem službenih plata, razlika između službeničke i radničke plate se penje do 1:6! Radnici su svoju odlučnost i nepokolebljivost pokazali najavom da tokom štrajka zaposleni neće raditi niti biti na svojim poslovima, a samo u rijetkim slučajevima obavljaće hitne i neodložne radne zadatke. Tražili su da se rebalansom budžeta predvide neophodna sredstva za podizanje plata radnicima.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!