Vesti

Zavod Pazarić – divljaštvo kapitalizma

Nakon što su se u javnosti pojavile slike vezane djece iz Zavoda Pazarić već nekoliko dana se okupljaju roditelji, studenti i ostali građani na protestima ispred zgrade vlade BiH. Skupovi solidarnosti organizovani su i u Zenici i Mostaru. Inače, Zavod Pazarić, u sklopu sarajevskog kantona FBiH, je ustanova koja služi za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i osposobljavanje za život i rad djece i omladine do 25. godine života sa invaliditetom i smetnjama u psihičkom razvoju.

Opširnije...

Ka daljim pobedama! Epilog poštarskog štrajka

Nevezano za to da li su Vlada i uprava mogle biti naterane na veće ustupke i na prihvatanje povoljnijeg sporazuma, činjenica je da ih je štrajk naterao da trepnu i ogolio njihovu slabost i nemoć pred silom masovnog štrajkačkog pokreta, ujedinjenog solidarnošću i disciplinom. SNS režim se prepao čak i tzv. divljeg štrajka, organizovanog tek uz zakasnelu i minimalnu podršku sindikata, kojima bi posao trebalo da bude da ovakve borbe predvode, a ne da za njima kaskaju dva koraka. I sindikalnim vrhuškama je iz baze poslata jasna poruka – očekujemo da nas podržite, ali ako nećete, snaći ćemo se i bez vas.

Opširnije...

Otpor je uspešan - štrajk radnika Pošta Srbije

U prethodnih nekoliko godina radnici Pošte više puta su pokušavali da izbore bolje radne uslove, pre svega povećanje plata i zapošljavanje većeg broja radnika na poslovima tehnologije. Međutim, više faktora je uticalo da ti napori budu bezuspešni, pre svega odsustvo volje države i uprave da pregovaraju sa radnicima, zatim korumpirani reprezentativni sindikati, nedovoljna organizovanost i solidarnost među radnicima kao i primena represivnih mera poput slanja privatnih batinaša direktorke, intervencija policijskih jedinica,plašenja otkazom itd. 

Opširnije...

Radnici Pošte ponovo u štrajku!

Pre oko pola godine desio se divlji štrajk u Pošti Srbije, kada su radnici Pošte u Zemunu odlučili da bez čekanja na sindikalne vođe krenu u štrajk. Još tada smo u našem članku povodom štrajka i situacije u Pošti istakli:

Opširnije...

RESTRUKTURIRANJE ŽELJEZNICA REPUBLIKE SRPSKE – ŠIFRA ZA KRAĐU I RASPRODAJU DRUŠTVENIH DOBARA

To da su Željeznice Republike Srpske u slobodnom padu u kapitalistički ponor na periferiji godinama je poznato svakome ko se barem malo interesuje za stanje privrede u Bosni i Hercegovini. Dimenzije tog ponora i brzina pada donedavno su se mogli samo naslutiti jer mediji kontrolisani od strane buržoazije o katastrofalnoj situaciji u Željeznicama RS pišu sporadično i površno, uglavnom idući niz dlaku vlasti ili opoziciji. Ipak, u posljednje dvije godine kriminal i javašluk Uprave i vlasti sve se teže mogu ugurati pod tepih, jer radnici Željeznica RS iz mjeseca u mjesec protestuju na ulicama i organizuju štrajkove uprkos pritiscima, zastrašivanjima i izostanku podrške krovnih sindikalnih organizacija.

Opširnije...