Kolumne

Da li komunisti podržavaju nasilje?

Vladajuća klasa komuniste često prikazuje kao nasilne pojedince koji se neće smiriti dok se društvo ne utopi u vlastitoj krvi. Stoga nas nije iznenadilo kada je najveća danska digitalna medijska kuća, BT – intervjuirajući vodećeg druga naše danske sekcije o njihovoj istorijskoj odluci da osnuju Revolucionarnu komunističku partiju – provela intervju pokušavajući ga natjerati da prizna da se zalažu za nasilje.

Opširnije...

Izraelskom komunisti koji živi u inostranstvu oduzeto državljanstvo jer je odbio da podrži pokolj u Gazi

U nastavku objavljujemo članak koji nam je poslao mladi izraelski komunista koji živi u inostranstvu. Nakon što je odbio da služi u IDF-u, ovaj mladi drug se suočio sa ozbiljnim ličnim posljedicama. Nakon što je uhapšen na protestu solidarnosti s Palestinom, oduzeto mu je izraelsko državljanstvo i rečeno mu je da se više neće moći vratiti u Izrael. Ovo je skandalozno kršenje najosnovnijih principa demokratije.

Opširnije...

Republika Srpska: Quo vadis, prosvjeto?

Početak je nove školske 2022/23. godine. 11 mi je godina rada i sjećam se prve naravno i sjećam se da je moj ulazak u školu obilježio štrajk prosvjetnih radnika organizovan početkom drugog polugodišta školske 2012/13. godine. Sjedimo u školskom holu na sjednici Nastavničkog vijeća i razgovaramo da li ćemo početi nastavu ili ne. Radnici su većinom za štrajk, ali tada, prvi put u dotadašnjoj praksi, direktor zahtjeva da svaki radnik koji ne želi početi sa nastavnim procesom stavi svoje ime na spisak koji će biti dostavljen Ministarstvu prosvjete. To, u tom momentu, rade svi direktori u školama Republike Srpske. Njegov istup unese nemir među radnike koje počeše da se povlače i bivaju tiši. Starije kolege pozvaše da se pristupi štrajku, ukazujući na činjenicu da je direktor na toj poziciji, kao čovjek Ministarstva, logično okrenut tome da izvršava naređenja sa vrha i otpočne nastavni proces, dok mi tražimo poboljšavanje uslova našeg rada i životnog standarda i negdje smo logično opozicija njemu. Sa druge strane ne mogu nas sve otpustiti. Njihove riječi naiđoše na zid ćutanja. Štrajk je neslavno propao. Starih kolega (da ne kažem kadrova) više nema.

Opširnije...

80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a - prva faza jugoslovenske revolucije

Partizanska skupština ili AVNOJ (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) je danas potpuno deplasirana i u propagandnom smislu se predstavlja kao jedan od najtežih grijehova jugoslovenskih komunista. Sa sebi svojstvenom sklonošću da daje banalna pojednostavljenja istorijskih procesa, srpska desnica AVNOJ praktički svodi na ratove 1990-ih i razloge poraza svojih istorijskih projekata prebacuje na teret komunista i njihove skupštine, odnosno njenih odluka 1940-ih.

Opširnije...

Bosna i Hercegovina: zemlja i voda na dobošu, ekološka katastrofa u najavi

Posljednjih nekoliko godina, ofanziva stranog i domaćeg kapitala u Bosni i Hercegovini fokusirala se na eksploataciju prirodnih resursa koji su proteklih preko 30  tranzicionih godina izbjegli privatizaciju i ostali u javnom vlasništvu. Nakon rasprodaje i uništavanje društvenih preduzeća izgrađenih i nasljeđenih iz jugoslovenskog socijalizma, preostale su još šume, rijeke i zemlja kao primamljivi i profitabilni resursi periferne Bosne i Hercegovine.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!