Svet

Ne državnom udaru! Ne ratu! Dalje ruke od Venecuele!

Nakon instrukcija Bijele Kuće i sastanaka u Vašingtonu, Huan Gvajido se proglasio "predsjednikom" na uličnom skupu u Karakasu 24. januara. Ova objava nema nikakav legitimitet, ali su Gvajida odmah priznali Tramp, Bolsonaro, Makri i Almagro. Drugi su slijedili, uključujući i 19 zemalja EU. Nakon toga su pozvali venecuelansku vojsku da izrazi lojalnost novom "predsjedniku". Slijedile su američke sankcije venecuelanskoj naftnoj kompaniji PDVSA i zaplijena njihove imovine u SAD-u vrijedne 7 milijardi američkih dolara. 1,2 milijarde američkih dolara u zlatu koje pripada Venecueli je zaplijenila Banka Engleske po instrukcijama SAD. Cilj ovoga je gušenje venecuelanske ekonomije.

Opširnije...

SAD pojačava pritisak na Venecuelu: hoće li državni udar uspjeti?

Nastavljuju se napori Vašingtona da imperijalističkim državnim udarom uklone venecuelansku vladu. 26. januara SAD su najavile sankcije PDVSA (naftnoj kompaniji u državnom vlasništvu) i zaplijenu imovine. Ovo je vrlo ozbiljan udarac na venecuelansku ekonomiju i vladu. Jasno je da Trampova administracija misli da ima priliku i želi je iskoristiti.

Opširnije...

Francuska: gdje su žuti prsluci nakon pet sedmica protesta?

Pete uzastopne subote, žuti prsluci su 15. decembra na ulicama napravili nešto što su nazvali Čin 5 ovog pokreta. Ovo je bilo nakon Makronovog obavještenja o "ustupcima" 10. decembra; i u sedmici u kojoj se desila mobilizacija i nacionalni dan akcije, sazvani od strane sindikata Generalne konferencije rada (CGT). Nakon pet sedmica, do koje faze je došao ovaj pokret, i koje su njegove perspektive?

Opširnije...

Francuska: Makron na rubu - pripremimo generalni štrajk!

Pokret žutih prsluka je društveni potres iznimne moći. Pokret predstavlja veliku prekretnicu u klasnoj borbi u Francuskoj - i izvor je inspiracije radnicima širom svijeta. On će imati duboki i trajni uticaj na politički život zemlje.

Stotine hiljada eksploatisanih i potčinjenih ljudi je po prvi put u životu se pokrenulo 17. novembra. Ovo nije bila mobilizacija najviše organizovanih slojeva radništva. Ovo nije bila mobilzacija isključivo radnika: uz radnike tu su i sitni obrtnici, sitni farmeri, penzioneri itd. Zbog toga ovaj pokret ostaje politički heterogen. Neki kritičari žutih prsluka sanjaju o "čistoj socijalnoj revoluciji", ali kao što je Lenjin pisao, ove osobe "pričaju o revoluciji bez razumjevanja šta revolucija jeste". Po definiciji, revolucija mobiliše najdublje slojeve zemlje. Prisustvo velikog broja žena na demonstracijama je očigledna potvrda toga.

Opširnije...

Mađarska: veliki protesti protiv „robovlasničkog zakona“

Mađarski desničarski premijer Viktor Orban doživio je udarac kroz talas protesta koji se šire zemljom. Protesti su izazvani novim zakonom poznatim kao „robovlasnički zakon“, donesenom 12. decembra. Ovaj podli napad na mađarske radnike omogućava poslodavcima da povećaju prekovremeni rad od 250 do 400 sati godišnje, što čini otprilike 8 sati sedmično. Ne samo to, nego i isplata za prekovremeni rad može biti odgođena do 3 godine.

Opširnije...