Svet

Grčka: politički zaključci opštih izbora 7. jula - drugi deo

Teška situacija grčkog kapitalizma može dovesti radništvo te zemlje u stravičnu situaciju masovnog siromaštva (najnovije brojke procenjuju postotak siromaštva u Grčkoj na 46,3% populacije), kao i nezaposlenosti (oko milion ljudi je trenutno nezaposleno). Ali nova vlada će doneti još dublje siromaštvo i nezaposlenost, kako bi bila sigurna da su profiti njene klase zaštićeni i povećani. Ovog momenta, naravno, radnička klasa je u stanju razočaranja nakon izborne pobede Nove demokratije. Ovo označava povratak na vlast (zahvaljujući vođstvu Sirize) tačno istih onih buržoaskih vođa koje su zbacili masovnim borbama i velikim izbornim pobedama pre samo nekoliko godima. Međutim, bič reakcionarnih napada ND, pre ili kasnije probudiće radničku klasu i gurnuti je nazad u borbu, počevši od njenih mlađih slojeva, koji su manje demoralisani i izmoreni od poraza u prošlosti. Ovi izbori pokazali su da je više od 50% glasača ove mlađe generacije glasalo za partije koje su, ili se smatraju, levičarskim. Ulazak ove generacije na političku scenu promeniće situaciju dokrajčivanjem starih korumpiranih buržoaskih partija; to je proces koji je počeo 2012., ali ga starija generacija nije dovršila.

Opširnije...

Grčka: politički zaključci opštih izbora 7. jula – prvi deo

Rezultati grčkih opštih izbora sedmog jula naglasili su dva dominantna elementa: veliku klasnu polarizaciju i učvršćivanje fenomena uzdržavanja od glasanja. Izraz klasne polarizacije (uprkos njenom iskrivljenom karakteru zbog Sirizine potpune kapitulacije kapitalizmu) bio je očigledan zbog velikog povećanja glasova za ND (Nova demokratija) i Sirizu, u odnosu na evropske izbore 26. maja. Evropski izbori bili su pre samo 42 dana, a na njima je učestvovovao isti procenat glasačkog tela. ND, koja je uspela da ujedini društvene snage modernog buržoaskog političkog tabora u najvećoj mogućoj meri pod trenutnim okolnostima, dobila je 378.274 glasova više nego na evropskim izborima (+6,73%). U međuvremenu, Siriza je dobila veliki broj antidesničarskih glasova od radničke klase i drugih siromašnih delova društva, povećavši svoju podršku za 437.579 glasova (+7.75%). Ukupan procentualni deo ove dve velike partije se povećao sa 56,24% na evropskim izborima na 71,38%, prešavši njihov zajednički uspeh na poslednjim generalnim izborima 2015. u septembru (63,56%).

Opširnije...

Najveće demonstracije u Češkoj Republici od 1989. obilježavaju kraj političke stabilnosti

U posljednjem periodu, Češka Republika je izgledala kao relativno politički stabilna država u očima globalne vladajuće klase; sa dovoljnim ekonomskim rastom, veoma niskom nezaposlenošću, i čak rastućim platama. Ova relativna stabilnost, uglavnom održavana jakim njemačkim ulaganjima ojačala je podršku za premijera oligarha i drugog najbogatijeg Čeha, Andreja Babiša, i njegovu partiju berluskonijevskog tipa, ANO 2011.

Opširnije...

Poljski parlament glasa za kriminalizaciju komunističkih ideja: odbranimo demokratska prava!

Podrška drugovima i drugaricama iz "Crvenog fronta", naše sestrinske organizacije u Poljskoj! Antiradnički EU marionetski režim sve više počinje da liči na onaj predratni i sve manje se trudi da obnavlja svoju demokratsku fasadu. U strahu od rastućih socijalnih nemira, izazvanih strukturnom krizom kapitalizma, poljskim kompradorskim tajkunima ostaje samo da se uzdaju u golu represiju i da radničke aktiviste zastrašuju ili smještaju iza rešetaka. Ali to su već jednom probali i nije im uspjelo. Neće im uspijeti ni sada!

Opširnije...

Kontrarevolucija u Sudanu diže glavu: pretvorimo generalni štrajk u ustanak!

Nakon hladnokrvnog napada na revolucionarni skup u Kratumu, prijavljeno je najmanje 13 mrtvih i stotine povrijeđenih. Prema izvještajima, tokom noći je došlo do povlačenja vojske koja je zamjenjena reakcionarnim, plemenskim Snagama za brzu podršku i policijom. Izlasci iz kampa su prije napada zatvoreni a meci su ispaljeni na mirne demonstrante koji su stajali uzvikujući "Mirno! Mirno!". Oružane snage su nastavile uklanjati kamp, paleći šatore, tukući i pucajući na nenaoružane demonstrante. U međuvremenu, svi koji su pokušali snimiti događaj su bili meta snajpera.

Opširnije...