Politika

Kosovo i bombardovanje Jugoslavije – novi zločin imperijalizma

Internacionalna marksistička tendencija (IMT) je od samog početka kapitalističke kontrarevolucije u Jugoslaviji odlučno odbijala da se u ime buržoaske "realpolitike" svrsta na jednu ili drugu stranu u bratoubilačkim privatizacionim ratovima na našim prostorima. Kao dosledni internacionalisti, prvi nacionalizam kojem su se naši drugovi i drugarice u Londonu usprotivili bio je "njihov", tj. mesijanski "spasiteljski" šovinizam zapadnih imperijalističkih sila, koje tvrde da bombarduju i okupiraju periferne narode za njihovo dobro, kao izbavitelji. IMT nije nikada pristajao na takve nacionalističke podvale, pa ni te 1999. godine, kada je naše međunarodno rukovodstvo bombardovanje Jugoslavije nazvalo pravim imenom - novim zločinom imperijalizma.

Opširnije...

Prilog kritici ideologema „partokratija“, „partijska država“ i srodnih ideoloških zabluda kapitalizma

Dok su na vlasti, kapitalističke stranke interese kapitalista koji ih finansiraju promovišu kao opšti, „nacionalni“ interes, a njihove želje i potrebe pretvaraju u zakone države. Tako su kapitalisti koji su jače povezani sa stranim kapitalom i orijentisani spoljnoj trgovini često opredeljeni liberalno i kosmopolitski i podržavaju popuštanje carinskih propisa i nameta, dok su kapitalisti koji su pretežno orijentisani na snabdevanje unutrašnjeg tržišta najčešće pobornici nacionalizma, tvrđih granica i zaštitnih carina jer žele da podriju saradnju one prve frakcije sa njihovim stranim konkurentima.

Opširnije...

BiH izbori: Od “promjena” do statusa quo

Iako su opšti izbori 2018. godine u djelu javnosti dočekivani kao istorijska prekretnica, koja će napokon donijeti promjenu vlasti u oba entiteta, to se ipak nije dogodilo. Pobjedu su opet odnijele partije koje već godinama dominiraju BH društvom. Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine izlaznost na izbore je iznosila 53,26%. Ovaj broj je nešto manji u odnosu na opšte izbore 2014. godine kada je izlaznost na nivou BiH iznosila 54,47%. Od toga je izlaznost u RS nešto veća 57%, dok je u Federaciji BiH 53%.

Opširnije...

LGBT: Oslobođenje i revolucija

U poslednjih nekoliko godina borba protiv ugnjetavanja i diskriminacije na osnovi roda i seksualne orijentacije se razvila u masovni pokret u mnogim zemljama. Videli smo masovne proteste na kojima su izraženi bes i buntovništvo – koji su se gradili godinama i decenijama – protiv razdražujućih uticaja sistema koji ne tera samo na svakodnevnu borbu za preživljavanje, nego takođe uzima sebi za pravo da određuje šta možemo, a šta ne možemo raditi u svojim ličnim životima, s kime možemo biti u vezi, seksualnoj ili nekoj drugoj, da li možemo odgajati decu, itd, i koji tera svakoga ko se udaljava od normi takozvane „tradicionalne porodice“ u društveni i pravni geto.

Opširnije...

Kako da povratimo kontrolu nad našim podacima?

Našim onlajn životima vlada šačica tehnoloških monopola. Vrijeme je da se izvrši eksproprijacija tehnoloških oligarha.

Mejnstrim mediji su pobjesnili zbog nedavnih otkrića oko Kembridž Analitike. Političari, kao i komentatori, žale za "neodgovornim" korištenjem društvenih medija u svrhe stvaranja "zavaravajućih" političkih reklama osmišljenih (uglavnom) za individualne korisnike.

Opširnije...