U elektriziranoj atmosferi, gotovo 400 komunista i komunistkinja okupilo se u Montrealu iz cijele Kanade i Québeca i službeno osnovalo Revolucionarnu komunističku partiju (RCP)! Naš cilj: biti generacija koja će za života srušiti kapitalizam i postaviti temelje za izgradnju društva bez izrabljivanja, nasilja i ugnjetavanja. 

[Izvorno objavljeno na marxist.ca]

Svi sudionici otišli su puni energije, spremni učiniti sve što je u njihovoj moći da se partija izgradi na vrijeme za revolucionarne događaje koji dolaze. Imamo cijeli svijet za osvojiti!

Svijet u plamenu

RCP nije nacionalna organizacija. Mi smo prije svega članovi Revolucionarne komunističke internacionale (RCI)—čije smo tek kanadska sekcija.

Stoga je bilo prikladno otvoriti kongres raspravom o situaciji na globalnoj razini, koju je vodio Fred Weston iz međunarodnog sekretarijata RCI-ja.

Canada congress Image RCP

Pozadina kongresa bio je palestinski kamp pokret solidarnosti, najveća međunarodna studentska mobilizacija od Vijetnamskog rata. Ovaj nadahnuti pokret je tračak velikih događaja koji dolaze.

Rat je ključni element u trenutnoj situaciji. I ne radi se samo o Ukrajini i Gazi; kao što je Fred objasnio, više od 30 zemalja je na ovaj ili onaj način pogođeno ratom i građanskim ratom.

U svijetu koji je već pogođen inflacijom, sve većim troškovima života, ekološkom katastrofom i rastućim nepovjerenjem u sve političke stranke, genocid u Gazi izazvao je masovni bijes posvuda. Instinktivno, milijuni radnika i mladih ljudi suosjećaju s palestinskim narodom. Zapadni imperijalisti se diskreditiraju svakim danom trajanja genocida.

Kako je Fred sažeo: ‚‚Taj je rat bio katalizator procesa radikalizacije. To je dio globalne klasne borbe. U svakoj zemlji postoji podjela – oni koji su uz Gazu i oni koji su uz Izrael: to je klasna podjela.”

Gradimo RCI kako bismo organizirali milijune radnika i mladih diljem svijeta kojima je dosta užasa kapitalizma.

Posrnuće kanadskog kapitalizma

Posebna sesija bavila se perspektivama revolucije u Kanadi. I ovdje kao i drugdje situacija ide sve gore. Svaki znak upozorenja treperi: životni standard pada, veliki gradovi su potpuno nepriuštivi za život, produktivnost opada. A mi smo na pragu još jednog ljeta pustošenja od nekontroliranih šumskih požara. Kanada je nekoć bila kapitalistička priča o uspjehu, ali više nije.

Ali ‚‚ljevica” i sindikalni čelnici nisu uspjeli uzvratiti. Više puta smo komentirali kako NDP prave sami sebe potpuno nebitnima, vezajući se uz liberale. 

Novi element je kriza u Québec Solidaireu, gdje je vodstvo oko Gabriela Nadeau-Duboisa sada potpuno transparentno u pogledu toga da partiju učini socijaldemokratskom. I to upravo u vremenu kada kapitalizam ostavlja manje prostora za reforme nego ikad.

Dok klasna borba u Kanadi zaostaje za SAD-om, Velikom Britanijom i drugim zemljama, neće proći dugo prije nego što tinjajući bijes preraste u eksploziju. Osnivamo RCP kako bismo bili spremni za ove događaje. Polje je širom otvoreno i tlo nikada nije bilo tako plodno za rast komunističkog pokreta!

Izniman rast

RCP ne počinje od nule. Svi drugovi i drugarice osjećaju da pokrećemo partiju na čvrstim temeljima.

Od posljednjeg kongresa La Riposte Socialiste/Fightbacka u svibnju 2023, organizacija je narasla s oko 400 na preko 800 članova danas, aktivnih u gotovo stotinu ćelija. Nikada nismo doživjeli takav rast.

Tijekom cijelog kongresa sjednice su bile isprekidane gromoglasnim pljeskom dok su drugovi izvještavali o svom radu. Entuzijazam je bio opipljiv od početka do kraja. Rasprave su se nastavile bez prestanka tijekom svih pauza.

GN512q XMAAwE8x

Ali najviše elektrizirana sesija svakako je bilo prikupljanje sredstava u subotu navečer. Ulaskom na kongres, bili smo daleko od našeg cilja, prikupili smo 116.000 dolara od oko 250.000 dolara koliko smo ciljali.

Ali u iznimnoj sjednici na kojoj smo pregledali naše uspjehe tijekom prošle godine, drugovi su prikupili sredstva koja su nam pomogla da dosegnemo više od 255.000 dolara!

Ova je sesija pokazala da članovi RCP-a ne zastupaju revoluciju samo na riječima, već su spremni probiti svaku prepreku za cilj veći od bilo koga od nas.

Stijena marksističke teorije

Iako su važni, snaga u brojnosti, financijskim sredstvima i entuzijazmu nije dovoljna.

Bez temeljnog sastojka mogli bismo izgraditi najveću partiju, najveći aparat, imati izniman broj militanata, a opet bi se sve moglo raspasti. Taj je sastojak marksistička teorija.

Mnoge ljevičarske skupine su u stalnoj krizi i poteškoćama. Mnoge grupe prije nas propale su bez traga. Svugdje se njihovi problemi svode na jedno: nepostojanje teorijskog temelja ili čak prezir prema teoriji i idejama.

Treba nam organizacija u kojoj svi veslaju u istom smjeru, što se može postići samo zajedničkim razumijevanjem.

Potreba za teorijskim obrazovanjem bila je stalna tema na kongresu. Svatko mora težiti tome da postane marksistički kadar: obrazovani članovi, koji neprestano nastoje razviti svoje razumijevanje marksizma, sposobni odgovoriti na pitanja koja nam se postavljaju, sposobni obrazovati druge članove i pretvoriti ih u marksiste.

Ova poruka nije naišla na gluhe uši. Prodali smo marksističku literaturu u vrijednosti od čak 13 000 dolara tijekom vikenda! Najprodavanija je bila Lenjinova brošura Dječje bolesti ljevičarstva u komunizmu, koji je vjerojatno najbolja marksistička knjiga o taktici i koja odgovara na pitanje: kako komunisti mogu osvojiti mase? S primjerkom knjige otišlo je čak stotinu drugova i drugarica!

Svaka partijska ćelija i svaki pojedini drug i drugarica moraju u središte svog rada staviti teorijsko obrazovanje i osigurati stalni niz kvalitetnih obrazovnih aktivnosti. To je jedina garancija našeg uspjeha.

Nova faza

Ovaj kongres označava novu etapu u povijesti komunističkog pokreta u Kanadi. U zemlji u kojoj su komunisti dugo bili mala manjina, plima se počela mijenjati.

Drugovi i drugarice su zatvorili konvenciju maršom ulicama Montreala. Prošli smo pokraj propalestinskog kampa u McGillu, prije nego što smo nastavili izražavati svoju solidarnost s kampom UQAM-a koji je divljački napadnut od strane interventne policije tog istog dana.

Naša solidarnost s Palestinom je nepokolebljiva. Ali nećemo stati na solidarnosti. Svugdje ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ojačamo pokret. Nastavit ćemo se boriti za svrgavanje vlastite imperijalističke vladajuće klase kod kuće. Cionistička država ne bi mogla voditi svoj genocidni rat bez potpore naših vladara na Zapadu. Naša je dužnost izgraditi partiju sposobnu povesti radničku klasu na vlast i stati na kraj beskrajnoj patnji uzrokovanoj imperijalizmom.

Da citiramo završne riječi Joela Bergmana, urednika Communist Revolution/Révolution communiste:

“Tok povijesti pretvorit će se u poplavu. Buržoazija i reformisti u radničkom pokretu neće je moći zadržati. Oni ne mogu zaustaviti tok događaja. Oni ne mogu zaustaviti radničku klasu […]. Stojimo na rubu velikih povijesnih događaja i ustajemo u susret tim događajima. Izgradimo Revolucionarnu komunističku partiju! Izgradimo Revolucionarnu komunističku internacionalu!”

 

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!