Rudari! Još jedanput radnici su na udaru tranzicione elite. Još jednom njihovi kriminalni interesi i sopstvenička politika prebija se preko leđa radnika. Još jedanput oni gledaju kako da sačuvaju svoje pozicije, kako da opravdaju bijedu, kako da opravdaju krizu koju su izazvali. Još jedanput njih nije briga, oni vas guraju da ugrožavate svoje živote svakodnevno, da gladujete i da budete žrtve njihove tajkunske politike. Mi, radni ljudi, koji stvaramo svo bogatstvo u društvu smo zakinuti od blagodeti uživanja u njemu. Usljed pritiska, ucjena i ugnjetavanja kojima nas gazde svakodnevo izlažu, najčešće ćutimo o stvarima koje nas muče. Vi ste podigli glas na nepravdu i naš je zadatak, kao članova jedne radničke organizacije, da jasno iskažemo solidarnost sa vama!

Gazde govore o višku radne snage, smanjivanju plata, nemogućnosti da se one isplate, o potrebi da se ukinu dodatni troškovi zdravstvene zaštitne. Za radnika ove mjere znače ukidanje iole pristojnog života i bacanje u bijedu. Sva dugovanja koja su gospoda nagomilala doći će na naplatu iz radničkog džepa. Trebamo se zapitati kako je moguće da se ovako nešto dešava, kako je moguće da se široke radničke mase bace u dugovanja i pored toga što su oni ti koji svakodnevno proizvode vrijednost? Mi imamo tridesetogodišnje iskustvo ove eksploatacije. Prelivanje bogatstva u privatne džepove se vršila otkazima, stečajem i privatizacijom! To je politika tajkunsko-političke elite, to je politika kapitalizma!

Mi smo pročitali vaše zahtjeve i svim srcem smo uz vas! Mi smo pročitali vašu inicijativu da se izađe na protest ispred zgrade vlade FBiH i apsolutno je podržavamo! I upravo ovdje treba da nam bude jasno da borba radnika, borba vas rudara, nije samo borba za neisplaćene plate, nego je to borba protiv ovakve politike, protiv ovakve ekonomske obespravljenosti. Kristalno nam je jasno da buržujske političke stranke nisu uz radničku klasu osim kada mogu od radnika izvući koristi za svoju kampanju čiji je krajnji rezultat ponovno ugnjetavanja. Ovo što se dešava vama dešavalo se željezničarima RS, koji su bili na velikom udaru od strane vladajuće gospode. Ovo je jasan primjer da mi dijelimo iste interese, i da radnici BiH moraju stajati zajedno u solidarnosti protiv napada gazda i njihove države, protiv svih napada politike koja dijeli radnike BiH i pokušava ih predstaviti kao etničke subjekte koji imaju suprotne interese.

Marksistička organizacija Crveni jeste organizacija omladine i radnika, i nećemo odstupati od odbrane interesa jedine progresivne klase koja ovo društvo drži na svojim leđima, te s tim želimo da vam iskažemo našu punu solidarnost i apelujemo da ne odustajete od vaše pravedne borbe koja je u interesu svih nas! Stoga budite sigurni da ćemo iskoristiti naše skromne snage kako bi proširili vijest o vašoj borbi među našim simpatizerima i čitaocima. Takođe, ne ustručavajte se da nam kažete na koji vam još način možemo pomoći u ovim teškim trenucima.

Do pobjede!

 

24. novembar 2021. Banja Luka

Marksistička organizacija Crveni ( https://www.crvenakritika.org/ )

Savez komunista BiH ( 051 263 433, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. )

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!