U buržoaskoj državi vlada diktatura kapitala. Zakoni takve države se uvek kroje u interesu kapitalista i njihovih plaćenika na vlasti i ulici. Oni služe za sprečavanje bilo kakvog ozbiljnog i organizovanog otpora sistemu eksploatisanja. U isto vreme, vidimo da ti zakoni za njih ne važe.

Radnik Jure u Rači, Slaviša Pajović je 9. aprila ove godine uhapšen nakon pobune radnika zbog nebezbednih uslova rada tokom epidemije. On se po članu 343 Krivičnog zakonika tereti za dizanje panike i remećenje javnog reda i mira samo zato što je sa svojim kolegama organizovao otpor bahatoj upravi firme. Podsećamo da ovo nije prva borba radnika u Rači. Godine 2009. radnici Zastava Elektro (današnja Jura) u Rači su zahvaljujući isključivo svojoj hrabrosti i upornosti sačuvali svoju fabriku od gašenja.

bakljada 678x381U poslednjih nekoliko dana vidimo vodeće članove SNS i njihove huligane kako u vandrednom stanju, kada su okupljanja zabranjena, i u vreme policijskog časa postavljaju ozvučenja na krovove stambenih zgrada, okupljaju se, skandiraju i pale pirotehnička sredstva. Već nekoliko dana neometano krše i član 17 Zakona o javnom redu i miru (Paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje) i član 343 Krivičnog zakonika (Izazivanje panike i nereda). Jasno je da za njih ne važe isti zakoni kao i za nas. To nam govori i blaga reakcija ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, koji sada, kada njegova stranka jasno krši zakon, poziva da političke razlike ostavimo po strani da bismo očuvali zdravlje.

Gospodine Stefanoviću, vaša politika direktno ugrožava zdravlje hiljada radnika; vaša politika služi interesu privatnih kompanija kojima služite i nameštate tendere. Vaša politika je iznajmljivanje radne snage, ropstvo PP ugovora, ugovori na određeno, rad na crno, rad u punom kapacitetu u krcatim pogonima za vreme epidemije bez adekvatne zaštite, pretnje otkazima, smanjivanje plata, povećanje cena osnovnih potrepština, isterivanje porodica na ulicu. Mi takvu politiku ne možemo i nećemo ostaviti po strani jer smo njome direktno ugroženi.

Vreme je da ustanemo protiv takvog sistema i pružimo organizovani otpor.

Podrška Slaviši Pajoviću!

Dole teror gazda i njihovih političara!

Priključite se Crvenima i borbi za stvaranje revolucionarne radničke partije!

Smrt kapitalizmu! Sloboda narodu!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!