Povlačenje Zakona o eksproprijaciji iz skupštinske procedure u Srbiji jeste svakako pobeda izborena mobilizacijama odozdo i radikalizacijom pokreta protiv vladajućeg režima kroz blokade puteva. Međutim, već sad mnogi od aktivista osećaju opor ukus u ustima, jer slute prevaru moćnika. I u pravu su! Režim pokušava da iskoristi ovo taktičko povlačenje kako bi učvrstio popularnost Aleksandra Vučića pred izbore. Bonapartistička politika Aleksandra Vučića, koji pažljivo gradi imidž strogog ali pravednog vladara, zasniva se na vladavini čvrstom rukom iznad institucija, vlade, pa čak i sopstvene partije. Veštim manevrom Vučić sada pokušava dodatno ojačati svoju poziciju vrhovnog arbitra koji „razume narod“ i koji je spreman da disciplinuje državni aparat za „opšte dobro“.

Marko Risović Instagram 
 Foto: Marko Risovic - Instagram

Treba zapaziti na koji način je Vučić napravio ustupak popularnim zahtevima demonstranata. Prošle subote, paralelno blokadama puteva širom Srbije, Vučić je posetio Jadarski kraj koji je potencijalno najdirektnije pogođen Rio Tinto investicijom. Veliki broj zemljoradnika iz ovog kraja već se uključio u narodni pokret protiv investicije. SNS mašinerija je međutim taj dan uspela da organizuje sastanak Vučića sa grupom meštana okolnih sela. Ovaj sastanak, naširoko propraćen od strane režimskih medija, pružio je Vučiću priliku za odstupanja, ali pod njegovim uslovima. Današnja odluka je uostalom prvi put i nagoveštena upravo tom prilikom. Suština manevra jeste da izgleda kao da je odluka o povlačenju zakona doneta kroz apel lokalnih meštana milosrdnom vođi koji je čuo „glas naroda“, a ne pod pritiskom organizovanja na ulicama protiv diktatora. Narednih dana je pak bio prinuđen da licemerno i prizna legitimitet protesta, govoreći kako je na njima velik broj ljudi sa „iskrenim namerama”. Na ovaj način Vučić pokušava dodatno da zacementira svoj ugled apsolutnog arbitra ka kome moraju biti usmerene sve političke inicijative u društvu. Nakon kratkotrajnog jačanja bonapartističke figure pred izbore i oduzimanja zamajca protestima, režim će sigurno pokušati da pronađe nove moduse za slobodno poslovanje Rio Tinta i ostalih kapitalističkih krvopija „na mala vrata“.

Zato je jako bitno nastaviti organizovanje odozdo i pritisak na vlasti. Ne smemo dopustiti da se ovim manevrom izduva vetar iz jedra masovnih mobilizacija. Jedino raskrinkavanjem skupšinskih mešetarenja i postavljanjem novih, još dalekosežijih zahteva možemo ogoliti do kraja vladavinu Aleksandra Vučića i širem stanovništvu pokazati kako se nezavisno organizovanje i građenje političkih inicijativa kroz borbu isplati.

Car je go! Svi u blokade i naredne subote!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!