Organizovanoj represiji od strane režima moramo se suprotstaviti organizovanim masovnim pokretom, koji ima jasne političke ciljeve. Ti ciljevi ne smeju biti apstraktne parole o naciji, građanskom društvu, vladavini prava i tome slično. Takva ofucana recitovanja ne vode nikuda. Ozbiljan antirežimski pokret mora, da bi imao šanse za uspeh, biti ujedno i antisistemski. To znači da mora pred sebe postaviti zadatak da raščisti sa svim uzrocima trenutnog stanja u zemlji, a ne samo sa ovim ili onim simptomom.

 

protestBG 7jul2020 
Izvor: FONET

Svima je jasno da proglašavanje policijskog časa za vikend ne služi nikakvoj svrsi kada je reč o suzbijanju korone, već da se radi o iživljavanju nad narodom od strane režima, koji paniči jer je svestan nesposobnosti da izađe na kraj sa zdravstvenom krizom.

Sinoćnji protest je pokazao da je strpljenje masa pri kraju i da postoji sve veća spremnost da se na iživljavanje režima odgovori građanskom neposlušnošću. On jeste simptom opšteg nezadovoljstva, ali zbog svog stihijskog karaktera i svoje političke dezorijentisanosti nema kapacitet da dovede do željenih promena. Naprotiv, stihijskim protestvovanjem se rasipa energija i pokret se otvara uticajima provokatora i stranačkih profitera. Pored toga, u uslovima pandemije, stihijski izlazak na ulice preti da demonstrante i ljude u bliskom kontaktu s njima izloži zarazi i stavi ih u potencijalno životnu opasnost.

Spontani karakter protesta i odsustvo artikulisanih političkih zahteva otvorili su prostor za njegovu instrumentalizaciju od strane fašističkih provokatora. Fašisti su se celu noć trudili da socijalne zahteve uguše arlaukanjima o Kosovu. Nacionalističke parole samo zvuče borbeno, a ni u kakvu stvarnu borbu ne vode. Naprotiv, oni odvlače od borbe protiv nasrtaja režima na naše svakodnevne živote.

Fašisti takođe svojim patriotskim i rasističkim bunilom diskredituju legitimno nezadovoljstvo masa i daju priliku režimu da sebe i sve svoje kriminalne mere predstavi kao "razumnu" alternativu i da svaki pokret koji se odupire iživljavanju i obmanama od strane države lažno prikažu kao ekstremistički. Već danas Vučić profitira na takvoj slici protesta, za koji odgovornost ne snosi većina demonstranata, već šačica desničarskih provokatora - oruđa u rukama policije.

Provokacija je poslužila kao izgovor režimu da sinoć nad demonstrantima sprovede vežbu za svoje policijske batinaše. Pored suzavca su se protiv demonstranata upotrebili i policijski psi, pa čak i konjica i laka oklopna vozila. Očigledno je da režim testira svoje represivne snage, što znači da je takođe očigledno da očekuje mnogo jače socijalne nemire. Ovome u prilog govori i nova oprema koja je sinoć bila viđena na policajcima.

Organizovanoj represiji od strane režima moramo se suprotstaviti organizovanim masovnim pokretom, koji ima jasne političke ciljeve. Ti ciljevi ne smeju biti apstraktne parole o naciji, građanskom društvu, vladavini prava i tome slično. Takva ofucana recitovanja ne vode nikuda.

Ozbiljan antirežimski pokret mora, da bi imao šanse za uspeh, biti ujedno i antisistemski. To znači da mora pred sebe postaviti zadatak da raščisti sa svim uzrocima trenutnog stanja u zemlji, a ne samo sa ovim ili onim simptomom.

Jasno je da je sadašnja situacija rezultat 30 godina uništavanja privrede i socijalne države u interesu šačice tajkuna i stranih investitora. To su interesi kojima Vučić služi, kao što je bio slučaj i sa svim njegovim prethodnicima.

Pored toga, postaje izgledno da ni ventil "odlaska preko" neće moći još dugo da se koristi jer je ceo svet, pa tako i zemlje EU, već ušao u novu svetsku krizu, za koju se očekuje da će biti najveća u istoriji. Ta kriza nije posledica pandemije korone, ali korona jeste ubrzala njen dolazak. Glavni pokazatelj krize jeste sve sve brži pad potražnje za radnom snagom.

I zdravstvena kriza je posledica sistema koji postavlja profit iznad ljudskih života - kapitalizma. Borba za naše zdravlje danas i borba protiv masovnih otpuštanja i daljih rezova u javnom sektoru sutra stoga mora biti borba za revolucionarni preobražaj društva, za vlast radničke klase.

Jedina snaga koja može da obori ovaj režim, a da ne bude "sjaši Kurta, da uzjaši Murta", jeste organizovana radnička klasa. Jedino organizovani radnici imaju mogućnost da masovnom akcijom paralizuju režim i preuzmu celokupnu infrastrukturu. Borba protiv režima mora, stoga, biti u prvom redu radnička borba. Ona ne sme biti stihijska i avanturistička, već mora biti organizovana od strane radnih kolektiva, na vlastitim radnim mestima. Režim neće srušiti spontana iskaljivanja frustracija, ma koliko ova bila opravdana.

Sva je prilika da će Vučićev režim odustati od policijskog časa. Ovo je već drugi put da se režim povlači pred tinjajućim besom naroda. Međutim, uz ovo drugo povlačenje poslao je i jasnu poruku da od vlasti neće odustati jednako lako kao od mera sa kojima se istrčao. Brutalna policijska represija i današnja konferencija za štampu nam jasno to poručuju.

Za efikasnu i pobedonosnu borbu protiv režima su neophodni sveopšta obustava rada, preuzimanje kontrole nad radnim mestima od strane zaposlenih i samoorganizovanje sindikata u zdravstvu radi formiranja nezavisnog i nekompromitovanog, kriznog štaba za borbu protiv korone.

Da bi uspešno izašla na crtu režimu i vladajućoj klasi koja iza njega stoji, radnička klasa mora biti otporna na pokušaje uzurpacije i instrumentalizacije od građanskih političkih stranaka, od kojih svaka teži da bude veći Vučić od Vučića. Radnicima je potrebna nezavisna politička organizacija - revolucionarna radnička partija, sa komunističkim programom povratka otete privrede u narodne ruke, u društvenu svojinu.

Marksistička organizacija Crveni poziva sve koji žele sistemsku promenu i trajno obaranje režima trodecenijske pljačke, sa svim njegovim maskama i licima, da nam se priključe. Pozivamo čitaoce da pogledaju naš predlog mera za borbu protiv korone, kao i naše programske osnove.

Dosta su nas krali i ubijali! Vreme je za revoluciju!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!