U subotu, 15. lipnja, Sindikat radnika u luci Pirej (ENEDEP) mobilizirao se kako bi spriječio pristajanje kontejnerskog broda MSC ALTAIR u grčku luku koji je išao za Izrael. Brod je prevozio ratne materijale, namijenjene uništavanju Gaze. Zahvaljujući čvrstoj blokadi, brod je bio prisiljen skrenuti prema Italiji, zadavši udarac izraelskom ratnom stroju što je primjer radnicima svijeta!

Prije svega pozdravljamo ove radnike zbog njihovog odlučnog stava protiv imperijalističkog pokolja koji se odvija u Gazi, prkoseći službenoj kampanji klevete i izmišljotina protiv onih koji nude solidarnost s Palestinom.

 Dock workers Image PAME Greece International
 Foto: PAME Greece International, Twitter

Grčka država bila je više nego sretna što se obračunala s onima koji se suprotstavljaju potpori vladajuće klase Izraelu, kao što se vidi iz pokušaja deportacije devet europskih državljana koji su sudjelovali u propalestinskom prosvjedu na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ateni u svibnju.

Međutim, ti lučki radnici su pokazali da ih se ne može zastrašiti i da su spremni koristiti snagu koju imaju radnici kako bi remetili krvave zločine imperijalizma.

Trulo “prijateljstvo”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u listopadu prošle godine izraelskom premijeru Netanyahuu da je došao u Tel Aviv "ne samo kao saveznik, nego kao pravi prijatelj". Ova gadna stvar nije bila samo za predstavu. Dok se grčka vladajuća klasa prirodno pridružuje ostatku zapadnog imperijalizma u obrani ključnog saveznika, Grčka ima posebne i ekonomske i političke interese vezane uz Izrael.

Grčka želi nastaviti s planiranim plinovodom EastMed vrijednim 6 milijardi eura, kojim bi se zalihe plina iz Levantskog zaljeva u blizini Cipra i Izraela prevezle u Grčku i druge južnoeuropske zemlje. Ovaj plinovod od 1.900 km mogao bi prevoziti više od 9 milijardi kubnih metara prirodnog plina, što odgovara otprilike 10 posto europske opskrbe.

Iako izvodljivost plinovoda visi u zraku, s SAD-om koji povlači podršku 2022. godine, Netanyahu je izjavio da vidi EastMed savez kao "od ogromne važnosti za energetsku budućnost države Izrael i njen razvoj u energetsku silu". Ironično, Mitsotakis je rekao da će cjevovod doprinijeti regionalnom miru. Ovo zvuči kao bolesna šala sa desetine tisuća mrtvih, i stotine tisuća raseljenih u Palestini.

Ni centa, ni streljiva ili metka za rat protiv Gaze

Tajni dogovori i prljava diplomacija imperijalista su sve za što se ti političari brinu. Moramo nastaviti podržavati, organizirati i širiti sve akcije međunarodne radničke klase kako bi potkopali masakr u Gazi.

Grčki lučki radnici, kao i njihove kolege u Indiji i drugdje, pokazali su put naprijed. Najbolji način za radnike širom svijeta da podrže palestinski narod je da osakate industrije koje potpomažu izraelski genocidni rat.

Netanyahu gambles Image own work

Ako lučki radnici u svim zemljama odbiju uslužiti i pomoći brodovima koji nose oružje za Izrael, onda ne mogu zaustaviti samo jedan kontejnerski brod, već čitave flote! Ili, ako bi tehnološki radnici u inozemstvu obustavili rad na softveru i hardveru koji se koristi u izraelskim bespilotnim letjelicama i raketama, onda bi se mogla zaustaviti kiša smrti koja rutinski pada na Rafu.

I na kraju, ako masovne organizacije radničke klase kolektivno proglase "ne više!" i pripreme kampanju generalnih štrajkova u solidarnosti s Palestinom, mogli bi zaustaviti cijelo društvo.

Mogli bi paralizirati imperijalističke režime koji finansiraju i pomažu u zločinačkom ratu Izraela, i biti izazov kapitalista u borbi za vlast: postavljanje temelja za uklanjanje trulog sustava koji je krajnji izvor palestinske patnje.

U Grčkoj smo vidjeli pravu snagu radničke klase!

To je put naprijed: ni centa, ni streljiva, ni metka za izraelsku ratnu mašineriju! Povreda jednog je povreda svih! Sloboda Palestini! Dolje s imperijalizmom!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!