Konstantne trzavice između vlasti u Beogradu i Prištini posledica su dugogodišnjih nerešenih pitanja između Srbije i Kosova, pre svega oko raspodele imovine, nadležnosti državnih institucija, javnih preduzeća, kao i administrativnih i tehničkih pitanja. 

Poslednje u nizu takvo dešavanje vezano je za odluku vlade Kosova o preregistraciji automobila na severu Kosova kao i uvodjenja dokumentacije prilikom prelaska granice iz Srbije. Implementacija ove odluke je sprečena „spontanim” barikadama Srba sa severa Kosova blokirajući puteve koji vode ka graničnim prelazima Brnjak i Jarinje. 

Glavni organizator ovih blokada jesu zapravo vlasti u Srbiji koje preko Srpske liste angažuju ljude iz javnog sektora na Kosovu, kao i ljude sa kriminalnim dosijeom da obavljaju takve i slične poslove. Srpska lista kao podružnica Srpske napredne stranke redovno učestvuje na kosovskim izborima u poslednjih deset godina. Podržala je koaliciju koja je predložila Haradinaja za premijera vlade i imala tri ministarska mesta u kosovskoj vladi. Trenutno ima deset odbornika u skupštini Kosova i jedno ministarstvo u vladi Kurtija. Učestovanje Srpske liste na kosovskim izborima kao i formiranje vlade Kosova kako sa Haradinajem, tako i sa Kurtijem, pokazuje da srpske vlasti faktički priznaju kosovske zakone i njene institucije, samim tim i državnost Kosova, što samo govori koliko su besmislene parole „Nema predaje” i „Ne damo Kosovo” koje su zapravo jeftina nacionalistička propaganda koja služi da zamaskira goruće probleme u društvu i drži i dalje podeljenim srpske i albanske radnike i  radnice. Tenzije oko preregistracije vozila i ličnih dokumenata su preuveličane, trenutno bez osnova za neku ozbiljniju eksalaciju sukoba, ali su dobra prilika da se za unutrašnje probleme traži krivac spolja, da se uzbuni glasačko telo koje ima prokosovski sentiment i da se nacionalno jedinstvo stavi ispred ekonomskih tema, pre svega povećanja cena osnovnih životnih namirnica, elektirične energije i predstojeće nezavisne grejne sezone.

Marksistička organizacija Crveni se zalaže za samoopredreljenje naroda na Kosovu koje će biti samostalno od američkog ili bilo kog drugog imperijalizma, za suživot albanskog i srpksog naroda, izgradnju Balkanske socijalističke federacije i ravnopravnost svih naroda unutar nje.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!