Saopštenje američke sekcije Internacionalne marksističke tendencije i kampanje Dalje ruke od Venecuele u vezi trenutnih pokušaja američkog imperijalizma da se miješa u Venecueli i da u to umiješa i pandemiju COVID-19, koju imperijalisti koriste da uguše režim.

Buržoaski političari smatraju da "dobru krizu nikad ne smijemo pustiti da prođe uzalud". Oni cinično koriste katastrofalne i ekstremne slučajeve da nametnu mjere koje nipošto ne bi smjeli sprovesti u standardnim okolnostima. Ovo je bila praksa sa nedavnim spašavanjem Vol Strita i jasno da Tramp ima istu strategiju kada govorimo o "smjeni režima" u Venecueli.

Hands off VenezuelaSuočen sa ovom jedinstvenom zdravstvenom i ekonomskom krizom, Tramp je izveo svoju najbolju imitaciju rimskog cara Nerona dok su ekonomija i zdravstveni sistem njegove zemlje u plamenu. Međutim Tramp je odličan oportunista, on i oni oko njega nanjušili su priliku da iskoriste COVID-19 kao uže za omču oko vrata venecuelanskom predsjedniku Maduru - kao i da očita lekciju o poslušnosti venecuelanskim masama.

Kada je Ugo Čavez bio na vlasti, venecuelanska revolucija je napravila ogromne korake napred u stambenom pitanju, zdravstvu i opismenjavanju stanovništva. Komšijski savjeti i komiteti radnika i seljaka su se prirodno formirali, zajedno sa preuzimanjem fabrika i zemlje. Pitanje socijalizma je bilo na dnevnom redu. Međutim, ovo nije integrisano u plan za ukidanje kapitalizma i imperijalizma u zemlji.

Više od 60% ekonomije je ostalo u rukama privatnika. Privatni sektor neće investirati u situaciji velikih vladinih regulativa i intervencija u ekonomiji. Kao dodatak ovome, postojao je program svjesne sabotaže od strane bogatih biznismena i zemljoposjednika - potpuno podržan od CIA-e i Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Očito je da se američki imperijalizam protivio venecuelanskoj revoluciji od samog početka, kako kroz vojni puč u aprilu 2002. godine, dvomjesečne ekonomske blokade iste godine, tako i kroz česte poticaje pobuna i nasilja na ulicama. Dugo su iščekivali svoju priliku da slome otpor masa i da postojeći režim zamijene poslušnim režimom u Karakasu.

Prije sadašnjeg širenja novog koronavirusa, venecuelanska ekonomija je već trpila posljedice pada cijena nafte i sankcija SAD-a, počevši od 2015. godine, nametnute od strane Obamine administracije. Madurov odgovor je pokušaj da upravlja "miješanom ekonomijom" - recept za disfunkcionalnost i haos. Kao rezultat, mase su pretrpile teške ekonomske i društvene posljedice. Proteklih nekoliko mjeseci, američke sankcije, blokada nafte i još veći pad cijene nafte su pogurale situaciju još dalje prema propasti.

Trampova uzdanica, Eliot Ejbrems je zadužen za antivenecuelanske operacije. Ejbrems je veteran kontrarevolucija i imperijalističkih spletkarenja još od Reganove administracije. Tramp i Ejbrems su 2019. pokušali nekoliko puta da postave svog igrača, Huana Gvajida, kroz vojni puč, provokacije na granici i daljnje sankcije, ali svaki od ovih pokušaja je završio farsičnim neuspjehom.

Yankee go home 
 Izvor: People's World

Sada američki imperijalizam započinje tri nova napada. Prvo, takozvano Ministarstvo pravosuđa SAD-a, birokratski aparat pogrešnog naziva, podiže optužbe protiv Madura 27. marta 2020. godine. Oni tvrde da je Maduro umiješan u trgovinu drogom, korupciju i promovisanje terorizma. Optužbe su takođe podignute protiv trinaest drugih visoko rangiranih venecuelanskih službenika. Ovo je ekstremno ironično, jer je američka vlada sa svojim nuklearnim arsenalom, 800 vojnih baza, CIA-om, NSA-om i mnogo drugih, najmoćnija sila za terorisanje radnika i siromašnih u svijetu!

Vlada SAD-a je "potaknula" MMF da odbije pozajmicu od 5 milijardi dolara Venecueli za borbu protiv koronavirusa. Koristeći sve ove ptitiske - i katastrofu koja će snaći venecuelanske mase ako se ne angažuju u energičnu borbu protiv koronavirusa - američki imperijalizam objavljuje u utorak, 31. marta da će "popustiti sa sankcijama" protiv Venecuele ako Maduro da ostavku i ako ga zamijeni nova "brižna vlada" pod upravom SAD-a. Ovo bi trebalo potrajati do predsjedničkih izbora kasnije ove godine - izbora koje raspisuje "brižna" vlada pod upravom SAD-a. Kako demokratski!

U konačnici, da bi dodatno pojačali pritisak, u srijedu, 01. aprila, američki imperijalizam je pojačao prisustvo svoje vojske u blizini venecuelanske obale - jasan znak da se sprema potpuna blokada ili čak vojna intervencija preko Kolumbije.

Svi američki radnici, omladina i protivnici imperijalističkog nasilja se moraju suprostaviti ovim posljednjim mjerama vlade SAD-a - koje se sprovode u "naše" ime. Sekcija IMT-a u SAD-u i kampanja Dalje ruke od Venecuele zahtijevaju.

Momentalno i beskompromisno povlačenje svih sankcija protiv Venecuele - i Kube!

Zatvaranje svih vojnih baza i povlačenje svih američkih trupa i operativaca iz Venecuele - i iz cijele Latinske Amerike!

Vanjska politika je i unutrašnja politika - američka vlada je neprijatelj SAD-a, Venecuele i cijele panameričke radničke klase! Napad na jednog je napad na sve!

NE američkim imperijalističkim miješanjima i intervencijama u Venecueli! Dalje ruke od Venecuele!

Tribine

Tribine na kojima su govorili članovi Crvenih

Mediji

Crveni u medijima.

Govori

Govori članova Crvenih.