Vrhovni sud SAD-a je poništio takozvanu presudu Roe protiv Wadea, koja je od 1973. godine ustavom štitila pravo žena da zatraže pobačaj. Očekuje se da će deseci saveznih država u narednim danima i tjednima objaviti različite stupnjeve zabrane i ograničenja pobačaja.

Ovaj teški napad na elementarno demokratsko pravo, nagoviješten prije nekoliko mjeseci procurjelim nacrtom presude, dio je reakcionarnog programa „kulturnog rata“ koji vodi posebno degenerirani dio američke vladajuće klase. Njime se nastoji raspaliti najzaostalije slojeve u američkom društvu koje je tijekom razdoblja duboke ekonomske krize postalo jako polarizirano jer je život milijunima ljudi postao nepodnošljiv.

Demokrati su se pokazali krajnje nemoćnima da se odupru ovom novom posrtanju prema barbarstvu, unatoč tome što kontroliraju Bijelu kuću, Kongres i Senat. Radnička klasa sada mora krenuti u ofenzivu kako bi obranila pravo žena na tjelesnu autonomiju i sve osnovne slobode osvojene teškom borbom u prošlosti.

 Abortion protest USA Image Adam Fagen
Izvor: Adam Fagen 

Poticanje reakcije

Kao što je sugerirano u memorandumu koji je procurio u svibnju, ova nova presuda, koju je sastavio sudac Vrhovnog suda Samuel Alito, tvrdi da budući da „Ustav ne spominje pobačaj...nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno ustavnom odredbom.“

Roe protiv Wadea uvijek je bio slabašan štit za pravo na legalan pristup pobačaju, budući da se ono ne temelji na pružanju tjelesne autonomije ili prava žena, već na zaštiti „privatnosti“ (tj. da država nema pravo znati o odlukama žene u vezi s njezinim reproduktivnim zdravljem).

Ali temeljno pitanje ovdje se ne tiče pravnih tehnikalija. Buržoaski pravni sustav nije neki neutralni arbitar pravde, nego prije svega aparat za zaštitu buržoaskih interesa. A sadašnji Vrhovni sud pokazao se kao predstavnik najnazadnijeg, kratkovidnog i najbrutalnijeg krila američke vladajuće klase.

 Roe Wade Supreme Court Image Lorie Shaull
 Izvor: Lorie Shaull

Ovaj dio, koji se udružio oko bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, sada je potpuno dominantan u Republikanskoj stranci i odlučno se poziva na najniže predrasude u društvu – seksizam, rasizam, homofobiju i vjerski fundamentalizam – kako bi animirao svoju društvenu bazu i odvratio pažnju od paralizirajućih ekonomskih poteškoća i društvenih previranja koja razaraju američki kapitalizam.

13 saveznih država (uključujući Teksas, Missouri i Louisianu) već je postavilo „zabranu pokretanja“ legalnog pobačaja, koja će biti aktivirana nakon što Roe protiv Wadea bude službeno anuliran. Ukupno se očekuje da će 26 takozvanih “crvenih država” proglasiti nova ograničenja pobačaja, uključujući Floridu, Alabamu i Arizonu.

To znači da će u više od polovice Sjedinjenih Američkih Država, po hiru nedemokratskog, neizabranog tijela od devet reakcionarnih sudaca, deseci milijuna žena biti lišeni pristupa legalnom pobačaju istog trenutka.

Presuda za bijedu i smrt

Naravno to neće zaustaviti pobačaje, već će jednostavno prisiliti posebno siromašne žene i žene iz radničke klase da traže opasne, ilegalne pobačaje.

Legalni pobačaji relativno su siguran postupak, sa stopom smrtnosti od oko 0,4 na 100 000 u SAD-u (prema studiji iz 2018.).

To je povoljno u usporedbi sa stopom smrtnosti majki tokom rađanja, koja je viša u SAD-u nego u bilo kojoj drugoj industrijaliziranoj naciji, 17 na 100 000 rođenih (i 37 na 100 000 za crne žene). To se uspoređuje sa tri ili manje smrtnih slučajeva na 100 000 u Norveškoj, Švedskoj i Novom Zelandu.

U međuvremenu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ilegalni pobačaji imaju prosječnu stopu smrtnosti od 8 posto. S tsunamijem zabrana pobačaja koji će zahvatiti posebno južne države, milijuni žena bit će prisiljeni okrenuti se opasnim, nehigijenskim, takozvanim pobačajima „zabačene ulice”, uzrokujući skokovito povećanje broja smrtnih slučajeva povezanih s pobačajem.

 Roe Is the floor Image Suiren2022
 Izvor: Suiren2022

Siromašne žene i žene iz radničke klase koje se ne žele kladiti svojim životom na tako riskantan postupak dovest će svoju djecu u društvo skršeno sve većom krizom troškova života. Dok predsjednik Joe Biden baca desetke milijardi dolara i brda vojne opreme na posrednički rat SAD-a s Rusijom u Ukrajini, deseci milijuna Amerikanaca bore se za preživljavanje.

Inflacija je u lipnju dosegla 8,6 posto, gutajući plaće i ostavljajući radničke obitelji u nemogućnostima priuštiti osnovne životne potrepštine.

Očekuje se da će cijene hrane porasti za više od 9 posto u 2022, dok su cijene goriva u lipnju dosegle 40-godišnji rekord od 5 dolara po galonu. U međuvremenu, nestašica formule za bebe u svibnju rezultirala je noćnom morom za bezbroj roditelja, a troškovi skrbi o djeci ove su godine skočili između 5-15 posto.

Ukratko, troškovi grijanja domova, troškovi školovanja, ostanka na poslu i prehrane djece dosežu nepodnošljive razine za roditelje iz radničke klase.

U kombinaciji s nizom novih drakonskih ograničenja legalnog pobačaja, neizbježna će posljedica biti da će milijuni Amerikanaca, a posebno žena, biti još više gurnuti u krajnje siromaštvo. To će također značiti da će se generacija djece odgajati u teškim uvjetima.

Ovo je jedina budućnost koju kapitalizam obećava ljudima iz radničke klase u najbogatijoj zemlji na svijetu.

Nesposobnost demokrata

Republikanski političari na svim državnim razinama s radošću su pozdravili presudu Vrhovnog suda. Guverner Mississippija Tate Reeves pozdravio je odluku koja će „izravno rezultirati većim brojem otkucaja srca, većim brojem guranih kolica, više dobivenih ocjena, više odigranih utakmica male lige i više dobro proživljenih života. Ovo je radostan dan!“

U međuvremenu, bivši potpredsjednik Mike Pence rekao je: „Budući da smo dobili ovu drugu priliku za život, ne smijemo mirovati i ne smijemo popustiti dok se svetost života ne vrati u središte američkog zakona u svakoj državi u zemlji.“

Sa svoje strane, demokrati sjede skrštenih ruku i odmahuju glavama u očaju. Uz odvratnu dozu licemjerja, ovo uključuje posebno desničarskog, demokratskog senatora Zapadne Virginije, koji se glasno protivi pobačaju, Joea Manchina, koji je rekao da je „uznemiren“ i „razočaran“ odlukom Vrhovnog suda.

Demokratska predsjednica, Nancy Pelosi, oštro je optužila „Vrhovni sud koji kontroliraju republikanci“ za postizanje „mračnog i ekstremnog cilja“ stranke.

„Američke žene danas imaju manje slobode od svojih majki“, dodala je, „Ova okrutna presuda je nečuvena i potresna.“

U međuvremenu, predsjednik Biden (koji bi se kasnije danas trebao obratiti naciji o novoj presudi) prethodno je dao mlake izjave da se protivi „radikalnom“ potezu poništavanja Roe v. Wadea i naglasio potrebu da se izabere „više pro-choice senatora i pro-choice većina u Domu za usvajanje zakona koji kodificira Roe protiv Wadea.“

To je isti Joe Biden koji je prethodno glasao za poništavanje Roe protiv Wadea, što je 1974. opisao „da ide predaleko“, tvrdeći da žene ne bi trebale imati isključivo pravo odlučivati što će se dogoditi njihovim tijelima.

 Biden Stupid Smile Image Gage Skidmore
 Izvor: Gage Skidmore

Također je podržao Hydeov amandman 1981. kojim se zabranjuje korištenje saveznih sredstava za plaćanje pobačaja (promijenivši stav 2019.), a čak daje svoje ime takozvanom Bidenovom amandmanu kojim se zabranjuje korištenje strane pomoći za biomedicinska istraživanja povezana s abortusom.

Uza sve svoje držanje kao „progresivna“ alternativa republikancima, i uz sav pritisak koji se vrši na američke radnike i mladež da podrže dinosaura establišmenta Joea Bidena kako bi porazili „fašističkog“ Trumpa, demokrati jedva da su podigli prst da zaštite jedno od osnovnih ženskih prava.

Biden se čak odupirao pozivima da poduzme osnovne korake kao što je osiguranje sredstava za putovanje žena u države u kojim će abortus ostati legalan.

Usporedite mlohavi otpor demokrata presudi Vrhovnog suda s njihovom odlučnošću da osiguraju da hrpa oružja stigne do Ukrajine, produžujući brutalni sukob koji uzrokuje katastrofalne posljedice u cijelom svijetu samo da bi služili interesima američkog imperijalizma.

Kao što smo više puta rekli: nema ni grama progresivnog sadržaja u Demokratskoj stranci koja je u potpunosti u službi američkog kapitalizma, a nepomirljivo je suprotstavljena interesima radnih ljudi, žena i muškaraca.

Međutim, problem nisu samo demokrati, nego cijela struktura kapitalističke države u SAD-u, koja sadrži nekoliko krajnje nedemokratskih mehanizama, uključujući izborni koledž i Vrhovni sud. Kao što su drugovi iz Socijalističke revolucije ranije napisali:

Nakon desetljeća 'igranja po pravilima', trebalo bi biti kristalno jasno da je igra bila namještena od samog početka. Da je Roe čak u opasnosti da bude svrgnut, trebalo bi razbiti sve iluzije u Vrhovni sud, Ustav, Demokrate i cijelu strukturu američke buržoaske demokracije. To su institucije izrabljivačke i ugnjetavačke klase čiji su interesi dijametralno suprotni interesima radnika. To je rezultat oslanjanja na buržoasku legalnost umjesto na klasnu borbu. Ovo je plod 'manjeg zla' i klasne suradnje. Odgovor nije boriti se za 'manje' zlo za radničku klasu, već stati na kraj svim zlima klasnog društva! Put naprijed ne ide kroz suradnju među klasama, već kroz klasnu neovisnost i formiranje masovne radničke partije.“

Uzvratimo udarac!

Obaranje Roea protiv Wadea simptom je senilnog propadanja američkog kapitalizma. Njegovi su vođe beznadno podijeljeni, a veliki dio američke vladajuće klase odlučno muti s dna američkog društva kako bi slijedio svoju usku potragu za moći, čak i po cijenu potpune diskreditacije glavnih državnih institucija.

Trump se već sprema za reizbornu kampanju, u kojoj ima sve šanse pobijediti protiv slabašne figure Joea Bidena, čiji je rejting pao na samo 36 posto.

Razočarao je čak i niska očekivanja koja je probudio na izborima 2020, a Trump se sprema zajahati val bijesa, očaja i reakcionarnog šovinizma kako bi povratio Bijelu kuću, targetirajući obojene ljudi, LGBT osobe, migrante i žene.

Kapitalizam nije u stanju jamčiti čak ni osnovne pobjede i ustupke izborene dostignute borbom u prošlosti. U ovim uvjetima povijesne krize samo je radnička klasa, koja je mobilizirana kroz svoje masovne organizacije i spremna za borbu, sposobna braniti prava žena, zajedno sa svim svojim demokratskim osvajanjima.

Osim toga, samo kroz usklađenu borbu za rušenje ovog zlog sustava i uspostavljanje socijalističkog društva možemo spriječiti barbarske uvjete kojima su radnici u SAD-u i izvan njih sve više izloženi.

Već su najavljene hitne demonstracije diljem zemlje, a još će ih biti tijekom vikenda. Krenuvši u napad na prava žena, Vrhovni sud riskira izazvati reakciju golemih razmjera.

Trebali bismo zapamtiti da je pristup legalnim pobačajima bio jedno od postignuća Ruske revolucije 1917, a nova socijalistička revolucija, u SAD-u i diljem svijeta, jednom će zauvijek ukinuti ugnjetavanje i osigurati pristojan i dostojanstven život čovječanstva.

Kao što smo napisali odgovor na dopis koji je procurio u svibnju:

Većinski stav Vrhovnog suda snažan je poziv za buđenje svijesti radnika. Ovo je 'nova normala' života u kapitalizmu — u stvarnosti, povratak na 'staru normalu' — mješavina konvulzija neizlječivo bolesnog sustava koji se može privremeno suprotstaviti svom klizanju prema dolje samo tako da kandžama vrati sve dobitke stečene prošlim klasnim borbama. Dakle, da, moramo prosvjedovati, ali iznad svega, trebamo se pripremiti za klasnu borbu, klasni rat i socijalističku revoluciju. Put neće biti lak, ali nema većeg cilja – i nema alternative.“

Tekst je objavljen 24. juna 2022.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!