Prenosimo pismo podrške austrijske marksističke organizacije Der Funke, u kojem se podržava herojska borba radnika i omladine Bosne i Hercegovine, a osuđuju podle i nasilničke pretnje okupatorskih struktura EUFOR-a predvođenih kolonijalnim gubernatorom, tzv. visokim predstavnikom Valentinom Inckom:

funke head banner

Izjavljujemo najdublju solidarnost radnicima i omladini koja se bori i izjavljujemo da ćemo se protiv svakog pokušaja vojne intervencije boriti svom našom moći. Živimo u zemlji koja je vekovima tlačila ogromne delove Balkana. Znamo da je na nama odgovornost da pomognemo u borbi potlačenih protiv imperijalizma gde god to možemo.

Živela međunarodna solidarnost, živela socijalistička revolucija!

 

RADNICIMA I OMLADINI BIVŠE JUGOSLAVIJE:

Nakon početka herojskog ustanka u Bosni i Hercegovini, koji se desio u Tuzli, imperijalisti premazani demokratskom šminkom drhte od mogućnosti da će izgubiti svoj plen, za koji veruju da im pripada po pravu nakon kriminalnog razbijanja Jugoslavije. Šminka „demokratije“ i „samoopredeljenja“ veoma brzo otpada kada potlačeni zahtevaju svoja prava! Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Incko, Austrijanac, danas je izjavio u televizijskom intervjuu da bi mogli biti mobilisani vojnici „mirovne“ misije, ako se „huliganizam“ i „izgredi“ budu proširili. Mi, marksisti iz „Der Funke“, dela austrijskog radničkog pokreta, izjavljujemo:

- Stvar za koju se bore tipovi poput Valentina Incka, koji govori u ime „evropske demokratije“ EU, je stvar bogatih kapitalista, od kojih su neki iz Austrije, u dogovoru sa svojim poslušnicima u nacionalističkim korumpiranim vladama širom regiona. Kada on govori o „bezbednosti“, on samo misli na obezbeđivanje imperijalističke pljačke.

- Međutim, Incko je rekao jednu stvar sa kojom bismo se složili. U retkim trenucima slučajne iskrenosti, on je rekao: „U siromaštvu su svi ujedinjeni. Nema razlike između praznog stomaka Srbina ili Muslimana“. Toplo dočekujemo činjenicu da su potlačeni u Bosni i Hercegovini, kroz svoju borbu, počeli da kidaju reakcionarno tkivo nacionalističkih podela, koje neguje imperijalizam.

- Izjavljujemo najdublju solidarnost radnicima i omladini koja se bori i izjavljujemo da ćemo se protiv svakog pokušaja vojne intervencije boriti svom našom moći. Živimo u zemlji koja je vekovima tlačila ogromne delove Balkana. Znamo da je na nama odgovornost da pomognemo u borbi potlačenih protiv imperijalizma gde god to možemo.

- Živela međunarodna solidarnost, živela socijalistička revolucija

 

Der Funke

 

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!