Prenosimo pismo medijima koje je napisao drug Haris Pendić, ljevičarski jutjuber iz Mostara, nakon što je zbog svojih jutjub nastupa po drugi put bio izložen policijskoj torturi. Kao i sve kolonijalne zemlje, Bosna i Hercegovina ima veoma klimavu i preplašenu vladajuću klasu, omraženu od strane vlastitog naroda. Takvoj vladajućoj klasi jedino preostaje da se uzda u snagu policijskog nasilja i u primitivne i retrogradne ideologije, poput nacionalizma ili religije. Stoga nije nikakvo čudo da, kao alatke vladajućeg poretka, Kur’an i Biblija djeluju u sprijezi sa pendrekom: dok potonji udara radne ljude po bubrezima, pređašnji im udaraju na razum. Zato i borba protiv duhovne, religijske, bijede, mora uvijek biti i borba protiv materijalne bijede, protiv režima pendreka i izrabljivanja.


121061686 361597121651646 8521231732992240427 nPozdrav svima!

Ja sam Haris Pendić, ateist, anarhist, antiautoritarni i antifasistički samostalni aktivist i youtuber poznat po radu svom Youtube kanalu The Unstoppable Grind Master, gdje na svoj sirov i iskren nacin kritikujem razne fasizme, nepravde, fekalije i probleme u nasem drustvu uz odredjene elemente satire.

Više puta mi je bila ugrožena sigurnost i brutalno su mi narušene sloboda govora i sloboda izražavanja. Prvi put sam ušutkan od strane Katoličke crkve i neoustaških pokreta jer sam kritikovao misu za mrtve fašiste Bleiburga. Oni su izvukli moj video iz konteksta i optužili me za „govor mržnje“, pa čak i za terorizam! Ovaj put sam opet ušutkan za račun sarajevskog imama Muhameda Velića, koji me je prijavio policiji jer sam kritikovao homofobne stavove koje je javno iznio na Facebooku. Zbog toga mi je jučer u kucu upalo 11 specijalaca, koji su došli s nalogom i pretresli su mi cijelu kuću. Naravno, nisu ništa našli. Nakon toga sam pozvan na razgovor u Federalni MUP BIH, gdje sam doživio psihološku torturu od strane četvorice inspektora. Sporni video je snimljen prije 2 mjeseca, ali eto, Muhamed Velić se tek nakon 2 mjeseca sjetio da je „ugrožen“ mojim youtube performansom. Nakon psihičke torture i prijetnji prebijanjem od strane inspektora, zaplijenjen mi je mobitel i poslan sam kući. Interesantno je da su uspjeli dobiti nalog za pretres tek tako i to su ga dobili još 24. 09. 2020, a tek 06. 10. 2020. su izvršili pretres. Također je interesantna sljedeća stvar: prema novom zakonu o zaštiti prava LGBTQ osoba, kaznjivo je širiti mržnju prema LGBTQ osobama. Adna Pandžić, članica Demokratske fronte, dobila je kaznu od 3.000 KM zbog svog fb statusa, ali zato Muhamed Velić za svoje homofobne statuse nije dobio nikakvu kaznu i još uz to hapse i progone ljude koji kritikuju njegovu otvorenu homofobiju i tretiraju ih kao teroriste. To samo pokazuje koliku zaštitu uživaju Velić i drugi čelnici vjerskih organizacija od strane države i policije.

Ovo je dokaz da u BIH ne postoji sloboda govora i izražavanja i da živimo pod čizmom troglave kleronacionalističke aždahe, gdje nemaš nikakva prava ako si protiv sistema. Dok se meni nameće cenzura, vjerski poglavari se štite kao bijeli medvjedi. To nije demokratija. To je kleronacionalistička oligarhija, u kojoj se jedino sluša glas privilegiranih političkih, tajkunskih i vjerskih elita. Da li je normalno da se meni prijeti nasiljem samo zato što želim da se nešto mijenja u ovoj drzavi? I ja u tome nisam jedini. U ovoj državi se otvoreno medijski linčuju i sistematski ušutkavaju i cenzuriraju antifašisti i svako ko odbija da pristane na tridesetogodišnji režim prevara, podjela i pljačke.

Svjesno i otvoreno me vladajuće strukture već drugi put pokušavaju ušutkati. Razlog zbog kojeg oni ugrožavaju moju sigurnost jeste taj što ne oklevam da maksimalno koristim svoju slobodu govora da bih izrazio nezadovoljstvo koje sa mnom dijeli ogroman broj pripadnika moje generacije, kao i svi kojima je ovaj sistem na oči oteo radna mesta i normalan život i kojima svakodnevno nastoji ubiti nadu u budućnost.

Ovaj sistem nas gazi već 25 godina i svijesni su koliko nam ih je svima dosta. Zato se i trzaju čak i na humoristične Youtube videe. Ne daju nam ni da govorimo o pobuni, kažnjavaju i hapse zbog misli jer znaju koliko su slabi. Svi se mi pitamo: dokle više? Jer kada gazite toliki narod toliko godina i još im ne date da barem humorom iskažu ono što misle, onda očekujte da te stvari iskažemo drugačije, što onda neće biti smešno.