Pojedinačne sindikalne organizacije UGS Nezavisnost u Somboru su rešile da ustanu protiv štrajkbreherskih manevara korumpiranog regionalnog poverenika Radislava Šakića, koji je učestvovao u pokušajima razbijanja štrajka u Fabrici akumulatora Sombor. Prenosimo zvanično saopštenje sa današnje sednice novog povereništva.

 

 

---

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – PISMO SOLIDARNOSTI

 

UGS Nezavisnost Sombor

REGIONALNO POVERENIŠTVO UGS NEZAVISNOST SOMBOR

 

Mi, članovi pojedinih sindikalnih granskih organizacija Nezavisnost ograđujemo se od samovoljnog istupanja nekadašnjeg regionalnog poverenika UGS Nezavisnost Radislava Šakića u vezi sa navodnim osnivanjem sindikalne organizacije Nezavisnost u Fabrici akumulatora Sombor sa njegove strane. Šakić nikoga od članova sindikata Nezavisnost nije konsultovao niti obavestio o ovom činu, a o njegovom istupanju na sastancima Socijalno ekonomskog saveta Grada saznali smo iz medija. S obzirom da Regionalno povereništvo Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost više ne postoji u ranijem obliku i u toku je reorganizacija Poverništva, a da sindikalne granske organizacije ovog sindikata nastavljaju da deluju u okviru svojih nadležnosti povezane sa centralama, te da je Šakić ranije oduzeo ključeve od svojih kolega koji su delili prostoriju UGS Nezavisnost u zgradi nekadašnjeg Komiteta u Somboru na Vencu Vojvode Stepe Stepanovića, odnosno od nas, čime je uzurpirao i prostoriju i legitimitet, upozoravamo da ovakav način osnivanja paralelne sindikalne organizacije niti moralno, niti pravno ima ikakvo dejstvo, funkcionalnost i značaj. Pomenuti Šakić koji je samovoljno pokušao da u sred štrajka (u toku je bio i štrajk glađu) u Fabrici akumulatora osniva drugi sindikat pod firmom Nezavisnosti, može da deluje samo sa pozicije Sindikata zdravstva ali to nema nikakve povezanosti niti logike u vezi sa osnivanjem sindikata metalske struke u bilo kojem preduzeću, pa tako ni u Fabrici akumulatora Sombor. U potpunosti podržavamo zahteve štrajkača, trenutno jedinog priznatog i legititmnog, Samostalnog sindikata i u svim metodama borbe za ostvarenje ciljeva podržavamo naše kolege koji su u generalnom štrajku a koji je u zakonskim okvirima sproveo Samostalni sindikat metalaca radnika Fabrike akumulatora Sombor. Kao članovi Regionalnog povereništva UGS Nezavisnost rado ćemo pomoći u osnivanju sindikalne organizacije Nezavisnost u Fabrici akumulatora Sombor, na principima solidarnosti i međusobnog radničkog uvažavanja, ali tek po okončanju tekućeg generalnog štrajka u ovoj firmi. Iza ovog saopštenja stoje svojim imenom predstavnici (poverenici) iz raznih grana Sindikata Nezavisnost u Somboru: Gradske uprave Grada Sombora, Sindikata zdravstva, Narodnog pozorišta Sombor, Radio Sombora, Fabrike ulja Sunce Sombor, Telekoma Srbija, Gradskog muzeja Sombor.

 

U Somboru, 20. jun 2013.

 

----

Zaključak sa sednice:

Na današnjem sastanku Regionalnog povereništva Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost održanog u prostorijama Gradske uprave, doneto je nekoliko zaključaka kojima predstavnici ovog Sindikata žele da reorganizuju i aktiviraju ponovo stalne poslove na afirmaciji potreba i rešavanju tekuće problematike svojih članova. Zaključeno je osim ostalog, da tokom poslednjih godinu dana, a i duže, nije bilo ranije uobičajenih zasedanja koja bi ne samo formalno nego pre svega suštinski ostvarivala svrhu svog postojanja. Pred centralom UGS Nezavisnost u Beogradu biće postavljeno pitanje opravdanosti funkcije dosadašnjeg regionalnog poverenika Radislava Šakića, kao i istovremeno legitimitet njegovog članstva u okviru Socijalno ekonomskog saveta Grada Sombora.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!