Intervju

Intervju: Milan Radanović - Istoričar i autor knjiga ‚‚Oslobođenje Beograda” i ‚‚Kazna i Zločin - snage kolaboracije u Srbiji”

Na samom početku knjige „Kazna i zločin“ ocenili ste da jugoslovenska istoriografija nije na zadovoljavajući način obradila zločine koje su na tlu Jugoslavije počinile zaraćene strane tokom Drugog svetskog rata. Šta je uzrok tome i u kojoj je meri ta nezadovoljavajuća obrada otvorila manevarski prostor za širenje laži i poluistina od kontrarevolucije tokom devedesetih pa sve do danas?

Opširnije...

Intervju sa Benom Glinjickim, fultajmerom Socialist Appeal, britanske sekcije IMT

Ben Glinjicki je član Internacionalne marksističke tendencije (IMT) i fultajmer Socialist Appeal, britanske sekcije IMT, što znači da je u potpunosti posvećen analizama političkih prilika u svijetu. Ovaj intervju su obavili delegati Crvene kritike na Pfingstseminaru u Austriji a njegova tema su politička dešavanja u Britaniji i neki od najaktuelnijih događaja u svijetu koji su 2017. potresli javnost.

Opširnije...

INTERVJU: Karlos Latuf, brazilski crtač političkih stripova

Karlos Latuf je brazilski crtač političkih stripova. Njegova dela se bave raznim temama, među kojima su anticionizam, antiglobalizacija, antikapitalizam i kritika američkih vojnih intervencija. Najviše je poznat po svojim crtežima o izraelsko-palestinskom sukobu i dešavanjima oko Arapskog proleća.

Opširnije...

INTERVJU: Radovan Tešić, potpredsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika

Danas u 12 časova reprezentativni sindikati održavaju protest ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici. Marksistička organizacija „Crveni“ poziva sve simpatizere na pridruživanje tom protestu, kao i kombinovanom protestu poštara ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu, u Novom Sadu i u Nišu. 7. novembra smo razgovarali sa Radovanom Tešićem, potpredsenikom Samostalnog sindikata poštanskih radnika:

Opširnije...

Intervju sa bivšom direktorkom "Nove mehanike", Slavicom Drvenicom

Mnogobrojne fabrike osnovane od strane radnog naroda socijalističke Jugoslavije, danas su ako ne razvaline, onda blijede sjenke postrojenja koja su zapošljavala hiljade radnika.
 
Svaka od tih fabrika ima svoju priču, obilježenu lokalnim posebnostima. Ipak sve su te priče suštinski vrlo slične i govore o osnivanju, zlatnim godinama socijalizma, krizi, ratu, uništavanju i privatizaciji. Ovo je priča o fabrici koja se danas zove Fabrika poljoprivrednih mašina Nova Mehanika – Kozarska Dubica, nastala na osnovu intervjua sa bivšom direktoricom ove fabrike, Slavicom Drvenicom.