Svet

Venecuela: Maduro dobija predsjedničke izbore uprkos imperijalističkom miješanju - šta dalje?

 

U nedjelju 20. maja Nikolas Maduro je ponovo izabran na venecuelanskim predsjedničkim izborima. Većina reakcionarne opozicije, uz punu podršku Vašingtona i Brisela, je pozvala na bojkot koji je doveo do male izlaznosti među srednjom i višom klasom velikih gradova. Njihov zahtjev da izbori budu otkazani je dobio podršku desničarskih vlada u regionu. Ovo je značilo da veći broj glasača među radničkim i siromašnim djelovima izađu na izbore kao način da odbace imperijalističko miješanje. Međutim, čak i ovdje je izlaznost vidljivo manja nego na prethodnim izborima. Duboka ekonomska kriza je glavni problem za narod i mnogi su skeptični u vladinu sposobnost da se izbori sa krizom.

Opširnije...

„Međunarodna zajednica“ udružuje se sa Turskom da uništi Kurde u Efrinu

U nedjelju,18.marta 2018. je turska ratna mašina, podržana od strane takozvanih Sirijskih pobunjeničkih trupa, preuzela kontrolu nad Efrinom u sjeveroistočnoj Siriji, gradom sa većinski kurdskim stanovništvom. Naravno, dok su zapadni mediji bili zauzeti osuđivanjem ofanzive Asadovog režima protiv islamističkih snaga u Guti, predgrađu Damaska, nimalo pažnje nisu obratili na brutalni napad protiv Kurda, koji nikad nisu napali Tursku.

Opširnije...

Masakr na granici pojasa Gaze razotkriva brutalnost izraelske vladajuće klase

Dok je pažnja međunarodnih medija okrenuta američkim vazdušnim napadima na Siriju, nastavlja se palestinska mobilizacija za pravo na povratak izbjeglica i protiv okrutnog ubijanja demonstranata od strane IOS (Izraelskih odbrambenih snaga).Masakr od strane IOS snajperista na granici pojasa Gaze 30.marta i 6.aprila u kojem je ubijeno 18 palestinskih demonstranata nije slučajnost. Ovo je posljedica svjesne i dugotrajne strategije izraelske države s ciljem gušenja života više od 1,8 miliona Palestinaca koji žive u nečemu što se može nazvati otvorenim zatvorom. Ovo ne treba uzeti kao polemičko pretjerivanje: čak i UN reporter o ljudskim pravima Džon Dugard opisuje Gazu kao "zapečaćenu, zatvorenu i okupiranu teritoriju", u kojoj je Izrael "bacio ključ".

Opširnije...

Venecuela nakon lokalnih izbora

Kao što smo očekivali, lokalni izbori u Venecueli 10.decembra donijeli su glatku pobjedu vladajućoj Ujedinjenoj socijalističkoj partiji (PSUV). PSUV je osvojila 308 od 335 lokalnih skupština i pobjedila je u 23 od 25 glavna grada saveznih država. Opozicija je podjeljena i većim djelom je bojkotovala izbore, uspjela je pobijediti u samo dvije lokalne skupštine, u San Kristobalu, glavnom gradu Tahire i Libertadoru, glavnom gradu Meride.

Opširnije...