Intervju

INTERVJU: Radovan Tešić, potpredsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika

Danas u 12 časova reprezentativni sindikati održavaju protest ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici. Marksistička organizacija „Crveni“ poziva sve simpatizere na pridruživanje tom protestu, kao i kombinovanom protestu poštara ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu, u Novom Sadu i u Nišu. 7. novembra smo razgovarali sa Radovanom Tešićem, potpredsenikom Samostalnog sindikata poštanskih radnika:

Opširnije...

INTERVJU: Karlos Latuf, brazilski crtač političkih stripova

Karlos Latuf je brazilski crtač političkih stripova. Njegova dela se bave raznim temama, među kojima su anticionizam, antiglobalizacija, antikapitalizam i kritika američkih vojnih intervencija. Najviše je poznat po svojim crtežima o izraelsko-palestinskom sukobu i dešavanjima oko Arapskog proleća.

Opširnije...

Intervju sa predstavnikom radnika Termoelektra

Termoelektro je preduzeće koje se bavi izgradnjom, montažom, održavanjem i remontom industrijskih prostojenja u oblasti hidroenergetike, energetike, rafinerijskog i petrohemijskog kompleksa već više od 65 godina. Preduzeće je 2007. privatizovano od strane ruske kompanije Harvinter. Prema zvaničnim podacima, Termoelektro je od 2009. godine u vlasništvu kompanije COMFITRADE SA, registrovane u Švajcarskoj, za koju se u krivičnoj prijavi, koju su radnici podneli protiv rukovodstva u avgustu prošle godine, navodi da je jedna od 20 kompanija u posedu sadašnjih vlasnika Termoelektra.

Opširnije...

Intervju sa bivšom direktorkom "Nove mehanike", Slavicom Drvenicom

Mnogobrojne fabrike osnovane od strane radnog naroda socijalističke Jugoslavije, danas su ako ne razvaline, onda blijede sjenke postrojenja koja su zapošljavala hiljade radnika.
 
Svaka od tih fabrika ima svoju priču, obilježenu lokalnim posebnostima. Ipak sve su te priče suštinski vrlo slične i govore o osnivanju, zlatnim godinama socijalizma, krizi, ratu, uništavanju i privatizaciji. Ovo je priča o fabrici koja se danas zove Fabrika poljoprivrednih mašina Nova Mehanika – Kozarska Dubica, nastala na osnovu intervjua sa bivšom direktoricom ove fabrike, Slavicom Drvenicom.