Na današnji dan desila se istorijski najveća pobeda nad najsurovijom vrstom kapitalizma, fašizmom. Kapitalizam je između dva svetska rata proizveo do tad istorijski najveću svetsku ekonomsku krizu, gurajući radničku klasu u bezdan. U nekim zemljama značajno su se osetile posledice prethodnog imperijalističkog rata u kome je glavni gubitnik bila radnička klasa. Nemačka je kao glavna sila poraženog centralnog bloka, ostala dužna za ratnu odštetu, koju je otplaćivala preko leđa čitavog nemačkog društva. Godine bede bez kraja na vidiku, gurale su nemačko društvo u hitnu potrebu za alternativom. Društvo se počelo polarizovati, ulevo ka socijalizmu, i udesno ka fašizmu. Socijaldemokrate i staljinisti bankrotirali su u svojim politikama, te nisu pružili adekvatnu alternativu i otpor usponu fašizma. Fašizam je pobedio i teren se spremao za najveći pokolj u istoriji čovečanstva.

The Soviet flag over the Reichstag 1945 smallZapadne sile prve su pale na ispitu predviđanja da do rata neće doći i fašistima je dopušteno da vrše ekspanziju, samo da ne bi pokrenuli rat. Kada se pobesneli ker kapitalizma otrgao sa lanca, tek tada se desila reakcija Zapada, slaba i beznačajna. U veoma kratkom roku, velika većina Evrope završila je pod čizmom fašizma. Sa druge strane, dešavala se neverovatna izdaja od strane vođstva tadašnjeg SSSR-a, deleći Poljsku sa fašistima, krećući i u pohod na Finsku i totalna nespremnost na neminovni napad koji su fašisti planirali da izvrše na Sovjetski savez.

No, koliko god da su stvari izgledale loše, rat je bio daleko od izgubljen. Radni narod Sovjetskog saveza pretrpeo je mnoge patnje, ali se odlučno branio da bi zadržao revolucionarne tekovine za koje se takođe krvlju izborio. Uz tu odlučnost i borbenost, bilo je samo pitanje vremena kada će fašizam da padne i njegov pad obeležavamo na današnji dan.

Drugi svetski rat ostavio je istorijsku pouku da imperijalizmom radni narod nikad neće dobiti svoju slobodu. Jedino što je nacionalizam doneo su godine patnje, mržnje i rata, što možemo videti i na primerima ratova 90ih na prostorima bivše SFRJ. Nema diskusije da li će vladajuća klasa pokušati ponovo da nas zavadi na nacionalnoj osnovi kako bi sa sebe zbacila radnički gnev izazvan ekonomskom krizom kojoj se ne vidi kraj.

No ovaj put čovečanstvo je ojačano istorijskim iskustvom bankrota desnice i vladajućoj klasi to NEĆE PROĆI! Danas nije dan Evrope! Danas je dan kad je radni narod pokazao svoju istrajnost i odlučnost u borbi za društvo slobodno od imperijalizma, i da se levica jedina može istinski suprotstaviti fašizmu! Danas stopama tog radnog naroda, nastavljamo nasleđe borbe protiv imperijalizma Evropske Unije, NATO pakta ili bilo koje druge zločinačke tvorevine vladajuće klase!

Smrt kapitalizmu i fašizmu!

Sloboda radnom narodu!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!